Het verschil tussen cava, champagne en andere mousserende wijn

In dit artikel
Het verschil tussen cava, champagne en andere mousserende wijn

dossier

Mousserende wijn is een brede categorie die elke wijn met bubbels omvat. De drie populairste zijn champagne, cava en prosecco. Maar wat is eigenlijk het verschil? En welke bubbels bestaan er nog?

Lees ook: Zijn oesters gezond?

Verschil tussen champagne, cava en prosecco

Getty_cava_champagne_feest_2024.jpg

© Getty Images

Champagne is een mousserende wijn uit de Franse regio Champagne, gemaakt van chardonnay, pinot noir en meunier. Cava komt uit Spanje en wordt gemaakt van lokale druiven zoals macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco is afkomstig uit Veneto, Italië, en gebruikt de Glera-druif.

Maar niet enkel de druiven maken het verschil, ook het productieproces:

  • Cava en champagne gebruiken de méthode champenoise (methode traditionel), waarbij een tweede gisting in de fles plaatsvindt, wat zorgt voor de bubbels.
  • Prosecco gebruikt vaak de Charmat-methode, met een tweede gisting in roestvrijstalen tanks, wat de fruitige smaak benadrukt.

Lees ook: Kan je ook van wijn een ‘bierbuik’ krijgen?

Overzicht schuimwijnen

Mousserende wijnen worden wereldwijd geproduceerd en elke regio heeft zijn eigen unieke varianten en benamingen. 

  • Frankrijk: Het land staat bekend om zijn verfijnde champagne, gemaakt volgens strikte regels in de Champagne-regio. Daarnaast is er crémant, een mousserende wijn die volgens dezelfde methode wordt gemaakt, maar afkomstig is uit andere Franse regio’s.
  • Duitsland: Hier wordt sekt geproduceerd, een frisse en aromatische mousserende wijn die vaak wat lichter is dan champagne.
  • Hongarije: De Hongaarse mousserende wijn staat bekend als pezsgo, een minder bekende maar kwalitatieve keuze.
  • Italië: Italië biedt een breed scala aan mousserende wijnen, waaronder de populaire prosecco, de zoete en feestelijke asti spumante, en de rood mousserende lambrusco.
  • Spanje: Cava is de Spaanse trots onder de mousserende wijnen en wordt vaak gezien als een betaalbaar alternatief voor champagne.
  • Zuid-Afrika: Hier vind je vonkelwyn, wat letterlijk "sprankelende wijn" betekent, en de unieke 5th Avenue Cold Duck, een fruitige en lichtzoete mousserende wijn.

Lees ook: Wat kan je doen tegen verkleuring van je mond na het drinken van rode wijn?

Ook het suikergehalte kan sterk verschillen. Hoe zoet de mousserende wijn is, wordt aangeduid met de termen extra-brut, brut, brut sans millésime, sec, demi-sec en doux. Extra-brut: Dit is de droogste stijl, met het laagste suikergehalte (minder dan 6 gram per liter). Ideaal voor wie van een frisse en strakke champagne houdt.

  • Brut: Iets minder droog dan extra-brut, maar nog steeds zeer populair door zijn balans tussen frisheid en zachtheid (minder dan 12 gram suiker per liter).
  • Brut sans millésime: Een brut champagne zonder jaartal, samengesteld uit druiven van verschillende oogstjaren om een consistente smaak te waarborgen.
  • Sec: Hoewel "sec" letterlijk "droog" betekent, heeft deze stijl een merkbaar zoetere smaak met 17 tot 32 gram suiker per liter.
  • Demi-sec: Een nog zoetere variant met 33 tot 50 gram suiker per liter, vaak gekozen bij desserts.
  • Doux: De zoetste champagne, met meer dan 50 gram suiker per liter, en perfect als begeleider van desserts of als digestief.

Bronnen:
https://www.cava.wine
https://www.foodandwine.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram