Gerelateerde artikels
Eiwit en inspanning stimuleren nachtelijke spieropbouw bij ziekenhuisopname
nieuws
Eiwitrijke voeding in combinatie met fysieke inspanning voor het slapen gaan, kan voorkomen dat patiënten spiermassa verliezen tijdens een ziekenhuisopname. Een ziekenhuisopname van vijf dagen leidt al tot aanzienlijk spiermassaverlies. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het Maastricht UMC+.
Met het ouder worden verliezen mensen spiermassa en –kracht. Dat wordt ook wel sarcopenie genoemd. Hierdoor worden mensen tijdens een ziekenhuisopname nog eens extra kwetsbaar. Daar komt nog bij dat de mentale en fysieke stress die gepaard gaan met een opname in veel gevallen zorgt voor een verminderde eetlust. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat patiënten die werden opgenomen vanwege een heupoperatie drie tot vier procent aan spiermassa verliezen in slechts vijf dagen tijd. Dat kan omgerekend al snel oplopen van een halve tot wel één kilogram.
Voedingsstrategie
Spierweefsel wordt voortdurend opgebouwd en weer afgebroken. Cruciaal in de opbouw is de inname van voldoende eiwitten uit voeding. Maar oudere patiënten die bijvoorbeeld een heupoperatie ondergaan, laten tot wel dertig procent van het aangeboden eten staan, zo bleek. Ze krijgen dan te weinig eiwit binnen en verliezen nog meer spiermassa en -kracht. Daardoor gaat het herstel ook langzamer.
Nachtelijke spieropbouw
Het innemen van een eiwitrijk drankje (met 40 gram eiwit) vlak voor het slapen gaan, bleek uiteindelijk een effectieve methode. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe spieren tijdens de nacht met 33 procent gestimuleerd. De combinatie met fysieke inspanning leidt tot nog eens 30 procent verdere toename van de nachtelijke spieropbouw. Aangezien we tijdens veroudering en ziekte meer eiwit nodig hebben, is dit een vrij eenvoudige voedingsstrategie om aan die extra behoefte te voldoen. De voedingsinterventie kan bijvoorbeeld een aantal dagen voorafgaand aan een operatie worden toegepast of tijdens de ziekenhuisopname zelf. Daarnaast adviseren we patiënten om de inname van eiwitrijke maaltijden (tenminste 25-30 gram eiwit) gedurende de dag altijd te combineren met enige vorm van lichaamsbeweging, zowel voor, tijdens, als na de ziekenhuisopname."