Wat kan u doen tegen hoogtevrees?

nieuws Hoogtevrees is een onbehaaglijk en duizelig gevoel dat sommige mensen hebben als zij zich op zekere hoogte bevinden. Dit gevoel kan zich ook voordoen als men zich voorstelt op zekere hoogte te zijn. Hoogtevrees is een van de meest voorkomende angsten. Ieder mens heeft een aangeboren angst voor afgronden of een diepe ruimte onder zich en is gezond. Het weerhoudt ons ervan dingen te doen die tot levensgevaarlijke valpartijen zouden kunnen leiden. Het spoort ons aan voorzorgsmaatregelen te nemen als we bergen beklimmen en langs afgronden lopen. Het zorgt ervoor dat we niet argeloos op een dak klimmen of over de reling van een balkon op de zesde verdieping gaan hangen. Maar het ontaarden in een ernstige en allesbelemmerende fobie (acrofobie): bij sommige mensen is de angst zo erg dat ze nog nauwelijks op een ladder, een brug of in een glazen lift durven, of soms zelfs beginnen te duizelen of angstzweet krijgen als ze in een hoog gebouw staan. Onder de tien jaar en boven de vijftig komt het probleem het meest voor. Soms ontstaat hoogtevrees als gevolg van een negatieve ervaring, na bijvoorbeeld (het zien van) een val.

Indien u hoogtevrees hebt en het u belemmert in uw beroep of uw dagelijkse bezigheden, kan het zinvol zijn om u te laten behandelen. Meestal wordt hiervoor gedragstherapie toegepast waarbij u geleidelijk aan geconfronteerd wordt met hoogtesituaties.
Een bijzondere vorm van behandeling die zeer succesvol blijkt te zijn is virtuele therapie (VRET). Bij virtuele therapie krijgt u een bril op, waarin levensechte beelden te zien zijn. Deze beelden zijn driedimensionaal waardoor diepte ontstaat. Het is alsof u echt op de gevreesde brandtrap staat. Langzaamaan beklimt u de trap, terwijl uw therapeut u begeleidt. Uit onderzoek blijkt dat uw angst uiteindelijk zal afnemen door deze nieuwe therapie. U hoeft niet met uw therapeut naar buiten om de angsten op te roepen. Dit kan gewoon in een behandelkamer. De stap om uw angst virtueel aan te pakken is minder groot dan echt op een brandtrap te staan.
Meer info:
www.rug.nl/cit/hpcv/vr_visualisation/fobiebehandeling
http://mmi.tudelft.nl/~vrphobia/


Laatst bijgewerkt: juli 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram