Helpt een dieet tegen endometriose?

In dit artikel
Helpt een dieet tegen endometriose?

dossier

Er is geen dieet dat endometriose kan genezen. Een behandeling van de ziekte is dus altijd nodig. Als aanvulling kan aangepaste voeding wel nuttig zijn om je klachten te verminderen. Een endometriosedieet kan namelijk de hormoonhuishouding balanceren en het algemeen welzijn verhogen. Hoewel er nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig is naar de link tussen voeding en endometrioseklachten, is er wel eensgezindheid over bepaalde voedingsrichtlijnen.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van endometriose?

Wat eet je beter niet?

Bepaalde voedingsmiddelen schrap of beperk je beter, want ze zouden endometrioseklachten doen toenemen:

  • Transvetten. Onderzoekers hebben een positief verband gevonden tussen voeding die rijk is aan transvetten en endometriose. Transvet vind je vooral in gefrituurd en bewerkt voedsel.
  • Rood vlees. Er zijn enkele studies die een verhoogd risico op de ontwikkeling van endometriose aantonen bij een hoge inname van rood vlees.
  • Gluten. Uit een onderzoek bij 207 vrouwen met endometriose bleek dat 75 procent van hen minder pijn had na het elimineren van gluten uit het dieet. 
  • Lactose. Lactose vind je in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en pudding. Bij sommige mensen helpt het elimineren van lactose tegen darmklachten, maar dit geldt niet voor iedereen.


Vermijd of beperk voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen bevorderen, want ontstekingen leiden tot progressie van de aandoening en tot meer pijn. Alcohol, cafeïne, suiker, gluten, rood vlees en transvet zijn ontstekingsbevorderend.

Let ook op je persoonlijke triggers. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen namelijk symptomen uitlokken. Sommigen mensen vinden het handig om te noteren wat ze eten en welke klachten er eventueel ontstaan.


Lees ook: Endometriose: 'Menstruatiepijn bij jonge meisjes is niet normaal.'

Wat eet je beter wel?

Om ontstekingen en pijn door endometriose te verminderen, is het belangrijk dat je dieet evenwichtig, plantaardig en rijk aan voedingsstoffen is. Integreer deze voedingsmiddelen dus in je dieet:

  • Vezelrijk voedsel: fruit, groenten, peulvruchten en volle granen
  • Ijzerrijk voedsel: donkere bladgroenten, broccoli, bonen, verrijkte granen, noten en zaden
  • Voedingsmiddelen rijk aan essentiële vetzuren: zalm, sardines, haring, forel, walnoten, chia en lijnzaad
  • Antioxidantrijke voeding in kleurrijke vruchten en groenten: sinaasappels, bessen, pure chocolade, spinazie en bieten

Lees ook: Hoe wordt endometriose behandeld?

Helpt een endometriosedieet?

80 procent van de patiënten voelt door het dieet een afname in hun klachten: ze hebben meer energie en minder last van hun darmen. Volgens Linda Swart, diëtiste en lid van het Endometriose-behandelteam van het UMCG in Nederland kan aangepaste voeding de typische buikklachten verminderen: “Als je buik is opgeblazen, kan die drukken op de endometriose waardoor je meer pijn hebt.”

20 procent voelt echter geen verschil of heeft moeite om het dieet te volgen. Swart benadrukt dat de endometriose daardoor niet erger wordt. Patiënten hoeven zich dus niet schuldig te voelen als ze zich niet helemaal aan het dieet kunnen houden. 

Als je wel heil ziet in een endometriosedieet, doe je dat het best onder begeleiding van een diëtist. Het is namelijk belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Onder professionele begeleiding is de kans ook groter dat je het dieet volhoudt. 

Lees ook: Is het mogelijk om endometriose te voorkomen?

Bronnen:
https://www.endometriose.nl
https://www.umcg.nl
https://www.healthline.com
https://health.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt