Jongeren maken zich geen zorgen over ongezond eten

nieuws Jongeren denken amper na over voeding. Ze eten buitenshuis wat ze lekker vinden of wat hun ouders meegeven naar school. Ongezond eten is voor hen aanvaardbaar, zolang het niet dik maakt. Ze krijgen pas belangstelling voor gezonde voeding als ze zelf dreigen te dik te worden. Duurzame voeding is onbekend of iets voor later. In de puberteit experimenteren jongeren meer met eten, ze snacken meer en slaan vaker maaltijden over.

Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit Wageningen Universiteit. Gezinnen eten minder samen naarmate jongeren ouder worden. Dit heeft gevolgen voor de rol van snacks. Naarmate de jongere ouder wordt, eet hij/zij meer snacks. De consumptie van snacks is bovendien gecorreleerd aan die van vrienden en wordt voorspeld door een hoge beschikbaarheid van snacks en het snackgedrag van moeders.

Daarnaast hebben lunches een vastomlijnde structuur. Ze kiezen vaak voor dezelfde producten en voor hetzelfde eten als degene met wie zij eten (vriendengroep op school). De druk vanuit de vriendengroep speelt een grote rol op het eetpatroon van tieners.
Bij het kopen van voedsel tijdens schooltijden wordt vaker een meer bewuste keuze gemaakt. Dit komt gedeeltelijk doordat dit eten met eigen geld gekocht wordt. En gedeeltelijk doordat geld bij elkaar gelegd wordt, waardoor een overlegmoment ontstaat tussen jongeren. Het is niet per definitie zo dat ‘ongezonde’ producten een beter imago hebben dan ‘gezonde’ producten. Gezonde dure producten kunnen ook een cool imago hebben vanwege de prijs of het luxe karakter.


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram