Kant en klaar maaltijden
dossier In de competitieve wereld van vandaag wordt gemakkelijk een beroep gedaan op kant- en klaarmaaltijden. De producenten kennen de moderne consument door en door en spelen gretig in op zijn hang naar gemak, smaak, variatie én raffinement onder tijdsdruk. Het assortiment van instantmaaltijden groeit dagelijks aan.
Kwaliteit?
De kwaliteit van kant- en klaarmaaltijden is in het algemeen goed. Hou echter de uiterste consumptiedatum in het oog. Bewaar en bereid de maaltijden zoals het hoort.
Voedingswaarde?
Naargelang het gerecht, loopt de samenstelling van de verschillende maaltijden sterk uiteen. De meeste maaltijden leveren gemiddeld 400 tot 600 kcal. Er zijn echter ook uitschieters van 800 kcal en meer per portie. Het koolhydraat-, vet- en eiwitgehalte varieert naargelang de gebruikte ingrediënten. Het etiket kan in geval van twijfel of wanneer je toch enigszins gezondheidsbewust wenst te kiezen, soelaas brengen. Kies bij voorkeur maaltijden met minder dan 20 g vet per portie en neem regelmatig vis.
Twee belangrijke knelpunten bij kant- en klaarmaaltijden zijn de portiegrootte (voor velen te klein) en het tekort aan groenten, een belangrijke bron van vezels, vitaminen en andere gezondheidsbevorderende bioactieve stoffen. Beide euvels kan je gemakkelijk oplossen door zelf wat extra groenten te voorzien: vers, uit de diepvries of in de vorm van een fris rauwkostslaatje. Een stuk fruit, fruitsla of een mager melktoetje als nagerecht geven ook wat extra vitaminen en mineralen.
Ben je gewoon weinig of geen zout te gebruiken, dan kan de smaak tegenvallen. Kant- en klaarmaaltijden bevatten doorgaans veel zout.
Het feit of je al dan niet gezond en evenwichtig eet, hangt ten slotte niet af van 1 maaltijd maar van je totale dagvoeding. Besteed daarom ook voldoende aandacht aan de samenstelling van het ontbijt en je tweede broodmaaltijd die je 's middags of 's avonds neemt.
Fast food
Fast food is niet per definitie ongezond. Het hangt er maar van af hoe vaak je het doet en wat je dan kiest. Feit is dat hamburgermaaltijden en pizza's in het algemeen veel calorieën bevatten. De calorieën in hamburgers worden vooral geleverd door het brood en de sausjes ertussen. Het vlees is relatief mager, tenzij het er eentje is met bacon. Met een portie frieten erbij en een grote cola schiet de caloriewijzer verder de hoogte in. Wie last heeft van overgewicht weze gewaarschuwd. Wil je absoluut een saus bij de frietjes, geef dan de voorkeur aan slasaus of ketchup. Zij bevatten minder vet. Omdat een blad sla en een schijfje tomaat geen volwaardige groenteportie vertegenwoordigen vormt een slaatje uit het fast food menu een gezonde aanvulling, of nog beter, een goed alternatief.
Niet zomaar tussendoor
Een hamburger en pizza als tussendoortje is geen goed idee. Te pas en te onpas kant- en klare snack verorberen evenmin. Het kan gemakkelijk leiden tot een onevenwichtige voeding en overconsumptie. Ben je een graastype? Eet je de hele dag door ditjes en datjes? Sta dan eens stil bij wat je zo allemaal op een dag naar binnen speelt. Het zouden wel eens zeer veel calorieën kunnen zijn en weinig fitmakende voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, yoghurt of andere zuivelproducten in handige meeneemverpakkingen. Ook gemakkelijk, snel en lekker. Wie gezond eet, voelt zich goed, straalt energie uit en trekt de aandacht.