Rood fruit: hoe gezond zijn bramen, kruisbessen, blauwe en rode bessen?

In dit artikel
Rood fruit: hoe gezond zijn bramen, kruisbessen, blauwe en rode bessen?

dossier Aardbeien, frambozen, braambessen, kruisbessen of stekelbessen, witte bessen, rode bessen, blauwe bessen of bosbessen en zwarte bessen of cassisbessen zijn voorbeelden van zacht zomerfruit. Hoe gezond zijn de bessen?

Hoe gezond zijn bessen?

123M_zomerfruit_bessen_aardbei_roodfruit_2022.jpg
Zomerfruit bevat veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën, en relatief veel voedingsvezels en vitamine C. Het gemiddelde vezelgehalte van zacht zomerfruit bedraagt 4,8 g per 100 g ten opzichte van 2,2 g in ander fruit. Vooral aardbeien, frambozen, bramen, kruisbessen, witte en zwarte bessen zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Per 100 g brengen ze 40 tot 82 % (zwarte bessen zelfs 250 %) aan van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C (60 mg per dag). Elke zomervrucht heeft zijn eigen smaak maar ook zijn unieke samenstelling. Afwisseling is daarom belangrijk. 

Lees ook: Waarom vitamine C zo belangrijk is

Hoeveel bessen mag je eten?

In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g. Eén portie fruit komt ongeveer overeen met 1 appel, 2 pruimen, 1 perzik, 2 abrikozen, 1 nectarine, 10 trosjes witte, rode of zwarte bessen, een hand kersen (30 stuks), een hand aardbeien (10 stuks), een hand frambozen, bosbessen of braambessen (35 stuks). 

Lees ook: Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Bessen wassen en bereiden

Was fruit steeds voor gebruik. Laat de bessen niet in water liggen, maar spoel ze bij voorkeur af onder stromend water. Zo wordt het verlies aan vitaminen en mineralen beperkt. Laat zacht zomerfruit vervolgens in een vergiet uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Snij pas na het wassen kroontjes of steeltjes weg. Zo voorkom je dat de vrucht te veel water opneemt en aan aroma verliest. Alle bewerkingen die zomerfruit ondergaat zoals pureren, koken, pasteuriseren en drogen gaan gepaard met verlies aan nutriënten. Vooral vitamine C en voedingsvezels zijn hiervoor kwetsbaar.


Ongewassen en met de kroontjes of steeltjes er nog aan is zacht zomerfruit meestal 2 tot 3 dagen houdbaar. Zacht zomerfruit moet in de koelkast worden bewaard (3 tot 7°C), bij voorkeur in de groentelade. 

Lees ook: Lijst: minst en meest bespoten groenten en fruit

Bron:
www.nice-Info.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram