De essentiële lessen over geluk uit het boek ‘The Happiness Project’

123-vrienden-strand-geluk-11-28.jpg

nieuws

Gretchen Rubin was tevreden met haar leven. Ze had een droombaan als schrijfster, was getrouwd met de liefde van haar leven en had twee dochters. Toch besloot ze op een dag dat het tijd was voor een radicale verandering. Dus startte ze The Happiness Project.

Ze stortte zich een jaar lang in een zoektocht naar geluk. In haar boek ‘The Happiness Project’ brengt ze op een luchtige, maar eerlijke manier verslag van die zoektocht en van de lessen die zij eruit haalde.

Lessen uit ‘The Happiness Project’ Je kan jezelf gelukkiger maken

Meteen een cliché dat maar al te vaak vergeten wordt: je bent zelf regisseur van je eigen leven. Je kan jezelf gelukkiger maken. Dit betekent niet dat jij je constant moet afvragen wat geluk dan precies is en of het mogelijk is om dat te bereiken.

Nee, vraag jezelf: kan ik gelukkiger worden? En zo ja, op welke manier dan? Neem vervolgens kleine, maar concrete stappen om daar te komen.

Lees ook: Geluk hangt af van de ‘grote’ dingen

Werk elke dag aan jezelf

Een mooi inzicht in ‘The Happiness Project’: wat je elke dagelijks doet is belangrijker dan wat je eens in de zoveel tijd doet. Dat klinkt logisch, maar toch focussen mensen zich vaak op lange termijn projecten als ze denken aan geluk.

Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel

Volgens Gretchen kan geld je gelukkig maken als je het op de juiste manier spendeert. Zo gaf zij bijvoorbeeld geld uit aan een duur keukenapparaat, en gebruikt ze dat nu elke dag om gezonde smoothies te maken voor haar familie.

Een ander voorbeeld: sporten heeft veel invloed op je algemeen geluksgevoel. Maar als jij jezelf met moeite naar de sportschool sleept, verklapt Gretchen dat je na een tijdje simpelweg niet meer zal gaan. In plaats van elke maand de lokale fitness te ‘sponsoren’ met twintig euro, kan je beter geld uitgeven aan iets wat je écht leuk vindt, zoals misschien een (duurdere) yogaschool.

Gedraag je zoals jij je zou willen voelen

Als jij je meer energiek wil voelen, doe dan net alsof je energiek bent. Sport, probeer iets nieuws, ruim op, ga wandelen. Je zal zien dat je dan ook energieker wordt.

Hetzelfde geldt als jij je chagrijnig voelt. Als je lacht, complimenten geeft of iets liefs doet voor een collega of een vriendin, zal je zien dat het chagrijnige gevoel als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Gretchen’s Happiness Project is niet jouw Happiness Project

In het boek stelt de schrijfster als eerste regel op: “Wees Gretchen”. Daarmee spoort ze zichzelf aan om helemaal zichzelf te zijn. Ze wil leuk vinden wat ze écht leuk vindt, in plaats van wat anderen leuk vinden.

Zo wil ze graag leren schaken, maar blijkt in realiteit dat ze er helemaal niets aan vindt. Dus stopt ze er gewoon mee zonder zich iets aan te trekken van wat anderen daarvan denken.

Wat voor Gretchen werkt (zoals opruimen), hoeft niet voor jou te werken. Van opruimen gaan de haren op jouw armen misschien rechtop staan. Wat wel voor jou werkt, kan voor een ander dan weer saai zijn.

Dat is misschien wel de belangrijkste les van het boek: iedereen is verschillend en geluk betekent voor iedereen iets anders. Hoewel je veel lessen uit het boek ‘The Happiness Project’ kan halen, zal je toch echt op zoek moeten gaan waar jij gelukkig van wordt.

Lees ook: Dit wensen wij jullie voor 2020!


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram