Gelukkig worden? Vrijgeviger zijn helpt volgens de wetenschap
Laatst bijgewerkt: november 2019
nieuws
Regelmatig vrijblijvend iets doen voor of geven aan een ander maakt mensen gelukkiger. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zwitserse Universität Zürich. Zelfs al denken aan genereus zijn, zou een positieve boost in de hersenen veroorzaken.
In het onderzoek, dat werd gepubliceerd in 'Nature Communications', werd aan vijftig deelnemers gezegd dat ze over enkele weken 100 dollar zouden ontvangen. Aan de ene helft werd gevraagd om alvast na te denken over hoe ze het aan zichzelf zouden besteden, aan de andere helft wat ze ermee zouden kopen voor een vriend. De wetenschappers wilden daarmee zien of zelfs nog maar denken aan vrijgevig zijn een positief effect zou hebben op de gemoedstoestand.
Diegene die ermee ingestemd hadden om hun geld aan anderen te spenderen, hadden de neiging om tijdens het experiment gullere beslissingen te nemen in vergelijking met diegene die ermee ingestemd hadden het aan zichzelf te besteden. Er werd bij die eerste groep ook meer interactie vastgesteld tussen de gedeeltes in de hersenen waar altruïsme en geluksgevoelens genesteld zitten en ze rapporteerden een hoger niveau van geluk eenmaal het experiment voorbij was.
Koffie meebrengen
Het goeie nieuws is dat de grootte van het bedrag geen rol van betekenis speelde. Zelfs wie maar een klein beetje geld weggaf, gaf aan even gelukkig te zijn als iemand die alles had weggeschonken. "Uit onze studie bleek dat de grootte van de som er niet toe deed", zegt hoofdauteur en professor Philippe Tobler. "Het is interessant om in het achterhoofd te houden dat zelfs kleine inspanningen een gunstig effect kunnen hebben, zoals 's morgens een koffie meebrengen voor je collega."