Oncologen: noem borstkanker geen borstkanker meer
nieuws
Een groep Amerikaanse oncologen stelt voor om de verschillende soorten kanker niet langer te noemen naar het lichaamsdeel waarin ze zich ontwikkelen. Zo zou borstkanker geen borstkanker meer moeten heten, of prostaatkanker geen prostaatkanker.
Onderzoekers van The Cancer Genome Atlas Research Network (TCGA) publiceren in de wetenschappelijke tijdschriften Cell en Nature Genetics een analyse van de moleculaire kenmerken van tumoren, waaruit blijkt dat de kwaadaardige cellen in een borst van het zelfde type kunnen zijn als die in andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de maag. Volgens de onderzoekers is het efficiënter om kanker te behandelen op basis van het soort tumor, dan op basis van de plaats in het lichaam waar de tumor is ontstaan.
Het TCGA onderzocht de gegevens van 3.500 verschillende tumoren, die uit meerdere soorten weefsel kwamen. Op basis van deze analyses onderscheiden ze elf major subtypes van kanker. Vijf daarvan waren min of meer identiek volgens het weefsel waar de kanker ontstond, bijvoorbeeld bij nierkanker. Andere tumoren uit eenzelfde weefsel verschilden echter grondig van elkaar, terwijl sommige tumoren afkomstig uit verschillende weefsels vrijwel identiek beleken te zijn. Zo komen squameuze longkankers, hoofd-halskankers en een subset van blaaskankers samen in één subtype. Blaaskankers splitsen zich echter over drie subtypes. Sommige types van borsttumor bleken meer overeenstemming te vertonen met sommige types van ovariumtumor, dan met andere borsttumoren.
Hieruit volgt volgens de oncologen dat eenzelfde behandeling voor bijvoorbeeld alle soorten maag- en borstkanker eigenlijk niet effectief is. Toch is dat wel de manier waarop tumoren nu nog vaak behandeld worden. Nieuwe analyses kunnen leiden tot meer op individuele patiënten toegesneden behandelingen.