Na Ozempic, Mounjaro en Wegovy: vermageringsmedicijn Orlistat
In dit artikel
Na Ozempic, Mounjaro en Wegovy: vermageringsmedicijn Orlistat
dossier
Orlistat is een medicijn tegen gewichtsverlies dat is ontworpen om te helpen bij de behandeling van obesitas. Het blokkeert de absorptie van vetten uit het voedsel dat je eet. Dat betekent dat wanneer je orlistat inneemt bij een maaltijd die vet bevat, een deel van het vet door je spijsverteringsstelsel gaat zonder te worden opgenomen.
Lees ook: Is diabetesmedicijn Ozempic een wondermiddel om snel gewicht te verliezen?
Hoe werkt Orlistat?
Orlistat werkt door het remmen van een enzym genaamd lipase, dat verantwoordelijk is voor het afbreken van vetten uit de voeding. Wanneer de lipaseactiviteit wordt geblokkeerd door orlistat, worden de onverteerde vetten niet in je lichaam opgenomen en in plaats daarvan via de stoelgang uitgescheiden. Dit helpt de calorie-inname te verminderen.
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer orlistat volgens voorschrift wordt gebruikt naast een caloriearm dieet en meer lichaamsbeweging, het mensen kan helpen meer gewicht te verliezen in vergelijking met mensen die alleen een dieet en lichaamsbeweging volgen zonder de medicatie.
Merknamen zijn onder andere Orlistat Sandoz, Orlistat Teva, Xenical en Alli. Doorgaans neem je drie keer per dag oraal een capsule in, bij of net na de maaltijd. Tenzij je een maaltijd overslaat of een vetarme maaltijd eet, in dat geval heeft een capsule innemen geen nut en mag je dus de dosis overslaan.
Lees ook: Diabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
Bijwerkingen van Orlistat
Hoewel orlistat een effectief middel kan zijn om af te vallen, zijn er ook mogelijke bijwerkingen.
- Als vet onverteerd je lichaam verlaat, resulteert dat in olieachtige ontlasting en meer winderigheid met mogelijks een olieachtige afscheiding.
- Orlistat kan frequentere stoelgang en losse ontlasting veroorzaken.
- Sommige gebruikers krijgen last van buikpijn, krampen of een opgeblazen gevoel.
- Hoewel het minder vaak voorkomt, wordt ook hoofdpijn gemeld als bijwerking.
Als je ernstige bijwerkingen ervaart, zoals hevige buikpijn, bloed in de ontlasting of tekenen van leverproblemen (zoals donkere urine, vergeling van de huid), is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te schakelen.
Lees ook: Wegovy: nog beter dan Ozempic om te vermageren?
Orlistat wordt als veilig beschouwd als het volgens voorschrift wordt ingenomen. Het is wel belangrijk om weten dat orlistat de absorptie van bepaalde vitaminen en voedingsstoffen kan verstoren, met name vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K. Om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan je arts je aanraden om orlistat te combineren met een multivitaminesupplement dat deze vitaminen bevat. Lees ook: Supplement berberine als alternatief voor afslankmiddel Ozempic? |
Orlistat in België
In België is orlistat 120mg op voorschrift te vinden bij de apotheek. De variant van 60mg is wel vrij verkrijgbaar, maar voor je op eigen initiatief de capsulen begint in te nemen, kan je toch beter eerst overleggen met een arts. Dubbel zoveel innemen van de vrij verkrijgbare dosis zonder medisch toezicht kan gevaarlijk zijn, zeker in combinatie met bepaalde medicatie of een al dan niet reeds vastgestelde medische aandoening. Lees sowieso ook eens de bijsluiter voor gebruik, om te zien of jij wel baat zou hebben bij een kuur orlistat.
De prijs kan variëren, afhankelijk van onder andere het merk en de doseringssterkte. Sommige verzekeringen kunnen een deel van de kosten dekken, dus dat kan je best even checken bij je ziekenfonds.
Bronnen:
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist