Soft drinks leiden niet tot zwaarlijvigheid
nieuws
Vier nieuwe studies van het Amerikaanse Georgetown Center for Food and Nutrition Policy komen tot het besluit dat er geen relatie bestaat tussen soft drinks en zwaarlijvigheid bij kinderen tussen 12 en 16 jaar. Ook zou er geen verband bestaan tussen het drinken van softdrinks en slechte eetgewoonten - onder meer een tekort aan calcium - of een gebrek aan lichaamsbeweging.
De onderzoekers komen ten eerste tot het besluit dat bij kinderen die het meest soft drinks gebruiken niet meer zwaarlijvigheid voorkomt dan bij kinderen die minder soft drinks gebruiken. De belangrijkste factor om zwaarlijvigheid te verklaren is een gebrek aan lichaamsbeweging. Kinderen die veel soft drinks drinken hebben niet minder lichaamsbeweging.
Ten tweede blijkt de consumptie van soft drinks niet te leiden tot een verminderde calciumopname. Integendeel zelfs, kinderen die veel soft drinks consumeren blijken ook een iets meer calcium te gebruiken dan de andere kinderen. Globaal genomen ligt de calcium-consumptie bij alle Amerikaanse kinderen echter te laag. Daarom pleit het rapport voor een hogere melkconsumptie en voor het verrijken van courante etenswaren met extra-calcium.
Een andere recente studie aan de Creighton University School of Medicine in Omaha onderzocht of het klopt dat de aanwezigheid van fosfor in soft drinks de opname van calcium verstoort. Bij een groep van 32 vrouwen tussen 20 en 40 werden de effecten onderzocht van het drinken van cola (bevat fosfor en caffeine), caffeïnevrije cola (met fosfor), Sprite (geen fosfor, geen caffeïne, wel citroenzuur) en Mountain Dew (caffeïne en citroenzuur, geen fosfor). Een testgroep dronk magere melk. Urinestalen wezen uit dat er een verhoogde calciumuitstoot was bij de vrouwen die melk dronken en bij degenen die een caffeïnerijke drank dronken, maar de effecten waren statistisch niet significant. Het fosfor bleek geen invloed te hebben op de calciumexcretie. Daaruit besluiten de onderzoekers dat softdrinks geen negatieve effecten heeft op het calciumgehalte en op het botstelsel. Voorwaarde is wel dat de soft drinks niet in de plaats komen van calciumrijke dranken.
Voor de volledigheid dient te worden aangestipt dat al deze studies werden gefinancierd door de National Soft Drink Association, een vereniging van producenten van dergelijke dranken.
Bron: The Georgetown Food and Nutrition Policy Center http://www.ceresnet.org
American Journal of Clinical Nutrition, augustus 2001