Hoe beperkt u uw zoutverbruik?

nieuws Natrium vinden we in onze voeding vooral terug onder de vorm van keukenzout, maar het bevindt zich ook in andere bestanddelen, zoals bepaalde additieven (natriumnitraat, natriumbenzoaat, …). Voor de omrekening van natrium naar zout moet u de hoeveelheid natrium vermenigvuldigen met 2,5.
Als een voedingsmiddel 1 g natrium bevat, stemt dat dus overeen met 2,5 g zout.
Zout is van nature aanwezig in vele voedingswaren, maar vaak slechts in een kleine hoeveelheid. Het bevindt zich ook in het grootste deel van de “bereide” voeding die we dagelijks consumeren, soms in zeer grote hoeveelheden: brood, vleeswaren (ham, spekblokjes, gerookt spek, ...), gerookte vis, kaas, worsten, industriële soep, pizza’s, zoute snacks (chips, crackers, olijven, …), quiches, bereide schotels, ... We vinden het ook terug in producten waar we het niet meteen verwachten, zoals ontbijtgranen en koekjes.
Maar het zout dat we gebruiken komt ook uit het zoutvaatje: het zout dat we in toevoegen bij het klaarmaken van de maaltijd in de keuken of rechtstreeks in ons bord.

In België tonen verschillende onderzoeken over voedingsgewoonten aan dat de meesten van ons bijna dubbel zoveel zout consumeren als de maximale aanbevolen hoeveelheid. Overmatig zoutgebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk of maagkanker, en een verzwarende factor zijn bij osteoporose.

Te veel zout
Een volwassene zou maximum 6 g zout (of 2,4 g natrium) per dag mogen gebruiken.
Voor baby’s van 0 tot 1 jaar is het aan te raden geen zout toe te voegen: nul gram is de norm!
1- tot 3-jarigen mogen maximaal 1,25 g zout (of 0,5 g natrium) per dag gebruiken.
4- tot 6-jarigen mogen maximum 1,75 g zout (0,7 g natrium) per dag gebruiken,
7- tot 10-jarigen 3 g zout (1,2 g natrium)
11- tot 18-jarigen 4 g zout (1,6 g natrium).

Hoe zout minderen?
• eet veel groenten en fruit (ze zijn rijk aan kalium, dat de negatieve effecten van natrium tegenwerkt), volkorenproducten, gevogelte en vis; beperk voeding met toegevoegde vetten, rood vlees, snoep en gesuikerde dranken;
• kies producten met minder, weinig of geen zout;
• geef de voorkeur aan zoutarm brood en/of ontbijtgranen met een laag zoutgehalte;
• ga niet te vaak naar fastfoodrestaurants, de voedingswaren daar bevatten meestal veel zout; kies gezonde gerechten in uw bedrijfsrestaurant of -kantine;
• gebruik in de keuken verse of gedroogde aromatische planten, kruiden, look, uien, sjalotten, citroensap en balsamicoazijn om uw maaltijden op smaak te brengen; let wel op: sommige kruidenbereidingen en condimenten bevatten ook zout, dus kijk goed de lijst met ingrediënten na;
• zet geen zoutvaatje op tafel, zodat u niet in de verleiding komt om zout aan uw gerechten toe te voegen;
• proef het eten voor u het kruidt, om er zeker van te zijn dat u echt zout moet toevoegen;
• controleer altijd het etiket en kies producten met weinig zout (of natrium, te vermenigvuldigen met factor 2,5 om het zoutgehalte te bekomen). Per 100 g kan u zich baseren op de volgende regel: bevat het product 0 tot 0,3 g zout, dan wordt het beschouwd als zoutarm; 0,3 tot 1,5 g zout wordt gezien als aanvaardbaar; een product met meer dan 1,5 g geldt als te rijk aan zout en het gebruik ervan moet dus zoveel mogelijk worden beperkt.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram