Minder zout, maar evenveel verzadigd vet in voeding
nieuws
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat sommige voedingsmiddelen minder zout bevatten dan in 2011. De hoeveelheid verzadigd vet is echter gelijk gebleven. Het RIVM onderzocht hoeveel zout, suiker en verzadigd vet er in voedselproducten zitten die dagelijks door veel mensen gegeten worden, zoals brood.
Het zoutgehalte in brood is nu 21 procent lager dan in 2011. Omdat brood een grote bijdrage levert aan de inname van zout, draagt de daling van het zoutgehalte in deze productcategorie er in belangrijke mate aan bij dat mensen dagelijks minder zout binnenkrijgen. Een afname van 11 procent is geconstateerd in kaas. Wel verschilt het zoutgehalte aanzienlijk per soort kaas. Bewerkte groenten en peulvruchten hebben ook een lager zoutgehalte. In voedingsmiddelen zoals soepen, vleeswaren en vleeswaren die bedoeld zijn als broodbeleg is het zoutgehalte even hoog als dat van 2011. Op het gebied van verzadigd vet heeft het RIVM geen significante verschillen in productsamenstelling geconstateerd ten opzichte van 2011.