Zijn oesters gezond?

dossier Sommigen walgen al bij het zien van een oester, anderen krijgen er maar niet genoeg van. Maar zijn oesters gezond? En hoe weet je of een oester vers is, zodat je niet ziek wordt nadien?

Zijn oesters gezond?

getty_oesters_eten_apero_2022.jpg

© Getty Images

Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze.

  • Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
  • Oesters zijn caloriearm ze bevatten slechts 60-70 kcal per 100 g en behoren daardoor tot de gezondste “feestelijke” gerechten.
  • Oesters zijn ook vetarm ze bevatten minder dan 2 g per 100 g. De vetstoffen die erin zitten, zijn bovendien bijna uitsluitend onverzadigde vetten, waaronder ook omega 3-vetzuren.
  • Oesters bevatten net als mosselen relatief weinig cholesterol (ongeveer 45 mg per 100 g) of ongeveer eenderde minder dan vlees en vis. 

Lees ook: Microplastics in vis: moeten we ons zorgen maken?

Hoe weet je of oesters vers zijn?

  • Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Eet in geen geval oesters uit een gapende schelp. Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie.
  • Koop oesters bij voorkeur in hun gesloten oorspronkelijke verpakking.
  • Koop nooit oesters die in een aquarium worden bewaard, want die bieden geen garantie inzake hygiëne. Geopende oesters moeten ze snel mogelijk (alleszins binnen de 24 uren) geconsumeerd worden. Koop daarom bij voorkeur gesloten oesters die je zelf kunt openen. Op die manier verliezen ze ook hun vocht niet. 

Lees ook: Wat betekenen de nullen of cijfers op de verpakking van oesters?

Kan je van oesters ziek worden?

  • Sommige mensen zijn overgevoelig voor de eiwitten in oesters. Het eten van oesters kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid.
  • In rauwe schaal- en schelpdieren zoals oesters kan het norovirus voorkomen. Dat virus kan je niet zien of ruiken. Bij besmetting kan je last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om die reden worden rauwe oesters (en andere schaal- en schelpdieren) afgeraden aan zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde immuniteit. Het virus sterft af door verhitting boven de 70 °C. Door en door verhitte schaal- en schelpdieren zijn dus geen probleem.
  • Oesters (en andere schelpdieren) kunnen algengifstoffen bevatten. De kans is echter heel klein. Voor ieder type algengifstof is het in de wet vastgelegd hoeveel er maximaal in schelpdieren mag voorkomen. Als er ergens algenbloei voorkomt mogen schelpdieren niet meer geoogst worden.
  • Eet liever geen wilde oesters: die worden immers niet gecontroleerd door de inspectiediensten. 

Lees ook: Weekdieren bevatten meeste microplastics

Zijn oesters goed voor het libido?

Er wordt beweerd dat oesters lustopwekkend zijn. Het hoge zinkgehalte in oesters zou de zaadproductie bij de man stimuleren. Hiervoor bestaat echter geen enkel wetenschappelijk bewijs. Oesters en andere tweekleppige weekdieren zouden wel twee zeldzame aminozuren bevatten die mogelijk de aanmaak van geslachtshormonen stimuleren. 

Lees ook: Lustopwekkers of afrodisiaca op het menu: baat het niet, het schaadt ook niet

Hoe moet je oesters bewaren?

  • Na aankoop moeten oesters koel (3-5 °C), bij voorkeur in het mandje, bewaard worden. Leg een gewicht op het kistje om te voorkomen dat ze opengaan. Vries ze vooral niet in.
  • Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan.

Lees ook: Mensen onderschatten risico’s rauw voedsel

Bronnen:
www.testaankoop.be
www.voedingscentrum.nl


Laatst bijgewerkt: december 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram