Eet meer spruitjes
nieuws
Gekookte spruitjes bevatten per 100 gram 60 à 70 mg vitamine C, dat is meer dan sinaasappelen. Daarnaast bevatten ze, net als andere koolsoorten, relatief veel ijzer, kalium, foliumzuur en voedingsvezels, en zijn ze rijk aan isothiocyanaten, een stof die mogelijk een beschermend effect heeft tegen ondermeer borst- en darmkanker.
Spruiten moeten in tegenstelling tot andere groenten worden gekookt in ruim water. Op deze manier gaat er zo min mogelijk vitamine C verloren. Houd de kooktijd zo kort mogelijk (max. 10 minuten): dan gaan er minder vitamine verloren, blijven ze knapperig en worden ze lichter verteerbaar.
Verse spruiten zijn frisgroen, hard en met een mooi wit snijvlak. Als ze bruine vlekken vertonen, geel zijn of losse buitenste blaadjes hebben, zijn ze niet meer zo vers. Na aankoop kunnen ze ongeveer een week in de koelkast worden bewaard. Indien ze al schoongemaakt zijn, kunnen ze maximaal 2 dagen worden bewaard.