Waarom tomaten, ook in bewerkte vorm, zo gezond zijn
dossier Tomaten, zowel vers als uit blik, zijn een boost voor je gezondheid. Bewerkte tomaten zijn dat zelfs nog meer.
Een lycopeenbommetje
Een rijpe tomaat in al zijn vormen en bewerkingen is een belangrijke bron van lycopeen, dat is een rode stof die bescherming biedt tegen kanker en volgens recent onderzoek vooral tegen prostaatkanker. Uit onderzoek bij 50.000 mannen blijkt dat de proefpersonen die wekelijks meer dan 500 gram gepureerde tomaten (in de vorm van tomatensaus, tomatenketchup of tomatensoep) eten een kleiner risico op prostaatkanker hebben dan mannen die geen of weinig dergelijke producten eten. Een andere overzichtsstudie onder ruim 260.000 mannen concludeert eveneens dat het eten van tomaatproducten de kans op prostaatkanker verkleint..
Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden, dat zijn natuurlijke kleurstoffen die verantwoordelijk zijn voor de gele, oranje en rode kleur van heel wat voedingsmiddelen. Ze kunnen niet door het menselijk lichaam worden geproduceerd en daarom moeten we ze via de voeding opnemen.
Lycopeen is niet alleen in tomaten rijkelijk aanwezig, ook watermeloen en andere rode vruchten zijn belangrijke leveranciers. Het zou ook helpen om de huid jong en soepel te houden en een gunstige invloed uitoefenen op hoge bloeddruk en astma.
Vers of bewerkt?
- de tomaat ongepeld, dus met vel opeten, want dat is een rijke bron van carotenoïden
- de tomaat opwarmen, dat vergemakkelijkt de opname van lycopeen door het lichaam
- de tomaat combineren met vet, om dezelfde reden
- goed kauwen, dat zorgt ervoor dat er meer lycopeen uit de tomaat vrijkomt.
Met andere woorden: een warme bereiding van ongepelde tomaat of van een bewerkte tomaat (sap/puree/passata), waar ook olie (of een ander vet) aan te pas komt, is ideaal.
Wat als je last hebt van jicht?
Bij sommige mensen verergeren de symptomen van een reumatische aandoening wel wanneer ze tomaten eten. Een intolerantie voor salicylzuur (chemisch verwant aan de aspirine) ligt waarschijnlijk aan de basis daarvan. Sap van tomaten bevat meer van dat zuur dan het rauwe onbewerkte product. Ook citrusvruchten, druiven, bessen en aardbeien, pruimen, olijven, radijs, champignons en courgettes zijn vrij rijk aan salicylzuur.
Lees ook: Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling
Bronnen:
‘Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding’ van Eric De Maerteleire
uitgegeven door Standaard Uitgeverij
www.voedingenkanker.nl