Nieuwe studie bevestigt werkzaamheid immunotherapie tegen graspollen
nieuws
Een nieuwe Amerikaanse studie bevestigt de werkzaamheid van orale immunotherapie tegen graspollen. De studie werd voorgesteld op het jaarcongres van de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology.
Immunotherapie, ook desensibilisatie of hyposensibilisatie genoemd, is een relatief nieuwe behandelingsvorm voor bepaalde types van allergie, waaronder graspollenallergie of seizoensgebonden allergische rhinitis/conjunctivitis. Bij een luchtwegenallergie wordt immunotherapie voornamelijk aangeraden bij mensen met ernstige klachten bij wie de klassieke anti-allergische medicatie niet of onvoldoende werkt, niet verdragen wordt.
In dit onderzoek de sublinguale immunotherapie of SLIT onderzicht via druppels of tabletten die men onder de tong laat smelten. De deelnemers aan het onderzoek werden behandeldn vanaf 16 weken voor het graspollenseizoen, tot het einde van het seizoen.
Bij de volwassenen die de behandeling volgden, verminderden de neusklachten met 15% en de oogklachten met 25%. Bij kinderen (5-17 jaar) verminderden de neusklachten met 23% en de oogklachten met 28%. Er werden nauwelijks nevenwerkingen vastgesteld.
Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie