Gerelateerde artikels
Laserontharing: prijs en procedure
In dit artikel
Laserontharing: prijs en procedure
dossier
Laserontharing is een cosmetische procedure waarbij geconcentreerde lichtstralen (laser) worden gebruikt om ongewenst haar te verwijderen op een lichaamszone naar keuze. Na enkele sessies lasertherapie is de haargroei verdwenen. Wat is de prijs? En hoe verloopt de procedure?
Lees ook: Psoriasis: waarop letten bij het ontharen?
Hoe werkt laserontharing?
Een laser kan men instellen op verschillende golflengtes. Laserlicht met een lage golflengte is geschikt voor ontharing. De laserstraal verhit het pigment in het haarzakje, waardoor het haar niet meer kan groeien.
Een haar heeft enkel pigment in het haarzakje tijdens de groeifase. Op volgroeide haren of haren in de rustfase heeft de laser geen effect. De laserbehandeling moet dus meerdere keren herhaald worden. Hoeveel sessies er precies nodig zijn, hangt af van verschillende factoren: de kleur en de dikte van de haren, de huidskleur, de plaats en de oorzaak van de beharing. Gemiddeld zijn er zes tot acht sessies nodig om een zone haarvrij te krijgen. Tussen elke behandeling zitten er telkens zes weken.
Laserontharing kan je niet zomaar door iedereen laten uitvoeren. “Het is belangrijk dat laserbehandelingen binnen een medisch kader gebeuren”, zegt Karin Sels van Medic Skin Care. “Een laser van twijfelachtige kwaliteit kan in combinatie met een onervaren gebruiker ernstige gevolgen hebben.”
Lees ook: Groeit haar sneller of dikker na het scheren?
Voorbereiding
- Voor de behandeling moet de huid zo bleek mogelijk zijn. Bescherm je huid tot twee maanden voordien dus goed tegen de zon. Vermijd zonlicht zoveel mogelijk en gebruik een zonnecrème met beschermingsfactor 50.
- Ook het gebruik van een zelfbruiner moet je staken drie weken voor de behandeling.
- Vanaf acht weken voor de behandeling mag je de haren niet meer uittrekken met een pincet, hars of een elektrisch epilatieapparaat.
- Knippen of scheren mag wel nog tot enkele dagen voor de behandeling, maar let erop dat de haartjes nog duidelijk zichtbaar zijn.
- Op het moment van de behandeling moet de huid vrij zijn van cosmetische producten. Dat betekent dat je dus ook geen deo mag gebruiken voor een laserbehandeling van de oksel.
Lees ook: Hirsutisme: wat kan je doen tegen ongewenste haargroei?
Resultaat
Laserontharing werkt niet bij iedereen. De laser heeft geen effect op blonde of witte haartjes omdat die geen pigment bevatten. Ook op een donkere huid kan de laser minder goed zijn werk doen. De combinatie van een lichte huid en donkere haartjes levert het beste resultaat.
Maar dan nog is er geen garantie dat je voorgoed verlost bent van alle haartje. Wel zal het grootste deel wegblijven. De resterende haren zullen dunner en fijner zijn.
Laserontharing kan bovendien het ontstaan van nieuwe haarzakjes door hormonale veranderingen zoals zwangerschap of menopauze, niet voorkomen. In dat geval plan je het best aanvullende lasersessies.
Kostprijs
Op termijn zou laserontharing goedkoper zijn dan wanneer je andere ontharingsmethoden gebruikt. De prijs hangt af van de zone die je laat ontharen. Voor oksels betaal je bijvoorbeeld gemiddeld 60 euro per sessie. De volledige zone van de benen kosten je gemiddeld 400 euro.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist