- dossier7 tips om je metabolisme te verbeteren
- dossierVerrassend: de impact van wandelen in de buitenlucht op onze hersenen
- dossierIJzerstapelingsziekte of hemochromatose: symptomen en diagnose
- nieuwsEen interactieve tentoonstelling om de mysteries van je darmen te begrijpen
- dossierWat zijn de symptomen van uitdroging bij baby en kind?
Belgische doorbraak in onderzoek naar huidkanker
nieuws
Een onderzoeksteams van VIB/KU Leuven en UGent legden een opmerkelijke link bloot tussen melanoom en het gen SAMMSON. Dit gen is cruciaal voor de groei van agressieve huidkanker. Dat betekent een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, opgeleverd. De studie opent de weg naar een betere diagnose en behandeling van melanoom. De resultaten van het onderzoek verschenen in het vooraanstaande vaktijdschrift Nature.
Het gen SAMMSON maakt deel uit van het zogenoemde niet-coderende RNA. Omdat dit stuk van het menselijke genoom niet zou bijdragen aan opbouw van het organisme, wordt het ook weleens ‘rommel DNA’ genoemd. Recente studies tonen echter aan dat heel wat niet-coderende RNA moleculen toch een belangrijke rol spelen bij biologische processen en ziekten, zoals kanker.
Doel van het onderzoek was de link blootleggen tussen huidkankerontwikkeling en lange niet-coderende RNA-genen (lncRNA), een specifieke vorm van RNA. Ze ontdekten een lncRNA dat zeer voorkomt in 90% van de onderzochte melanomen. Het lncRNA-gen, dat de naam SAMMSON kreeg, werd niet teruggevonden in goedaardige pigmentafwijkingen, zoals moedervlekken.
Naast de aanwezigheid van het SAMMSON-gen ontdekten de wetenschappers ook een opmerkelijke afhankelijkheid van melanoomcellen aan SAMMSON. Verminderden ze de aanwezigheid van het gen, dan stierven de kankercellen snel en massaal af – en dat bij elk type melanoom.
Volgens de onderzoekers speelt SAMMSON een belangrijke rol in de werking van de mitochondriën, de energiecentrales van de cel. Een therapie waarbij SAMMSON uitgeschakeld wordt, onderdrukt bijgevolg de energieproductie in de melanoomcellen waardoor die uiteindelijk afsterven. Bovendien is de kans klein dat deze therapie de gezonde cellen van patiënten zal aantasten aangezien SAMMSON enkel in melanoomcellen voorkomt.
Aangezien SAMMSON enkel voorkomt bij kwaadaardige huidaandoeningen, zou de aanwezigheid ervan ook een uitstekende indicator zijn om huidkanker op te sporen.
Ook voor de behandeling van huidkanker zijn de resultaten van dit onderzoek veelbelovend.