Wat kan je doen tegen schurende bovenbenen?

In dit artikel
Wat kan je doen tegen schurende bovenbenen?

dossier

Schurende bovenbenen is iets waar men vooral in de zomer last van heeft. We dragen dan vaker korte broeken of rokjes waardoor de bovenbenen meer de kans hebben om tegen elkaar te schuren. Door de warmere temperaturen zweten we bovendien makkelijker en worden de dijen vochtig. Zo  ontstaat meer wrijving en kan de huid geïrriteerd raken. 

Lees ook: Wat doet een collageensupplement voor onze huid?

Oorzaken van schurende bovenbenen

Getty_bovenbenen_onderbroek_poep_oud_2024.jpg

© Getty Images

In bepaalde situaties heb je meer kans op frictie - en daardoor irritatie – tussen de bovenbenen:

  • Als je deelneemt aan duursport. De repetitieve bewegingen die gepaard gaan met hardlopen of fietsen kunnen leiden tot wrijving, terwijl het overmatige zweten dat gewoonlijk optreedt de wrijving kan verergeren.
  • Als je overgewicht of obesitas hebt. Als je meer dan een gemiddeld lichaamsgewicht met je meedraagt, is de kans groter dat je huidplooien ontwikkelt die wrijving veroorzaken.
  • Als je ongeschikte kleding draagt. Loszittende of ruwe kleding kan tegen je huid schuren en schaafwondjes op je huid veroorzaken.

Lees ook: 7 tips om je vetverbranding te stimuleren

Tips om het schuren te voorkomen

  • Talkpoeder: Zoals vermeld, zijn vochtige dijen kwetsbaarder. Probeer ze dus droog te houden met talkpoeder of andere ongeparfumeerde poeders. Die kunnen helpen om een geschaafde huid te kalmeren en het vocht onder controle te houden. 
  • Speciale crèmes: Er bestaan crèmes of balsems die speciaal voor het probleem van schurende bovenbenen zijn ontwikkeld. Ze leggen een onzichtbaar beschermend laagje om je dijen om dijbeenirritatie tegen te gaan. Let erop dat deze producten ingrediënten bevatten zoals polyethyleen en was, die een beschermende laag vormen, en zinkoxide en siliciumdioxide, die een zijdezacht, niet-kleverig gevoel geven.
  • De huid bedekken: Ook als je de huid van de dijen bedekt, voorkom je het probleem van schuren. Kledingstukken die het best geschikt zijn, zijn boxershorts met langere pijpjes, shapewear (corrigerend ondergoed) met langere pijpjes, een afgeknipte panty, een wielrenbroekje,... 
  • Vaseline: Vaseline vervult een dubbele functie als behandelings- en beschermlaag, omdat het de gewonde huid helpt genezen en schaafwonden voorkomt.
  • Lippenbalsem: Lippenbalsem kan dienen als een handige huidbeschermer wanneer vaseline of andere zalven niet praktisch zijn om aan te brengen. Lippenbalsems zijn vaak rijk aan verzachtende ingrediënten zoals bijenwas. Ze zijn samengesteld om de gevoelige huid rond je mond te beschermen, maar kunnen ook handig zijn om de beschadigde huid rond je dijen te beschermen.
  • Bij roodheid of wondjes: Bij roodheid van de huid kan je een coldpack of vochtig washandje aanbrengen op de plek. Heb je wondjes, dan reinig je de huid best met water, dep vervolgens voorzichtig droog en smeer de wondjes eventueel in met een verzachtende crème, zoals babybillencrème.

Lees ook: 7 tips om gele vlekken uit witte kleding te krijgen

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.healthline.com
https://www.verywellhealth.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram