Schurft rukt op in Vlaanderen

123_hand_huid_jeuk_eczeem.jpg

nieuws

Schurft (scabiës) komt meer en meer voor in België, vooral in Vlaanderen en Brussel. De laatste jaren zijn de scabiësgevallen in Vlaanderen meer dan verdubbeld, hoewel er geen sluitende cijfers beschikbaar zijn. De stijging van incidentie zorgt op verschillende plaatsen zelfs voor een tekort aan geneesmiddelen tegen schurft. De redenen achter deze toename blijven voor wetenschappers enigszins mysterieus. 

Lees ook: Hoe kan je je huis beschermen tegen bedwantsen?

Eens je schurft hebt, is het moeilijk om ervan af te geraken. In Duitsland is er ook een toename van het aantal gevallen van schurft, waarbij de uitbraken samenvallen met pieken in bepaalde gebieden, waardoor bezorgdheid ontstaat over de ontwikkeling van resistente mijten. Voorkomen is beter dan genezen dus. 

Lees ook: Wat is schurft (scabiës): symptomen en behandeling

Hoe kun je schurft voorkomen?

Om schurft te voorkomen, is het belangrijk om direct huidcontact met besmette personen te vermijden. Daarnaast kunnen goede hygiënepraktijken helpen om het risico op infectie te verminderen, zoals regelmatig handen wassen, het delen van persoonlijke items vermijden en kleding en beddengoed regelmatig wassen.

Als je vermoedt dat je in contact bent gekomen met iemand die schurft heeft, is het verstandig om alert te zijn op de symptomen en indien nodig een arts te raadplegen voor advies en behandeling.

Lees ook: Op welke temperatuur moet je wassen?

Hoe herken je schurft?

Getty_schurft_scabies_2023.jpg

© Getty Images / schurft op handen

Schurft kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Intense jeuk, vooral 's nachts
  • Rode, geïrriteerde huid
  • Kleine rode bultjes of blaasjes
  • Verdikking van de huid en schilfering
  • Grijze lijnen of kronkelende patronen op de huid, veroorzaakt door de mijtengangen

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van schurft vaak pas enkele weken na besmetting optreden. Dit komt doordat het lichaam tijd nodig heeft om een immuunrespons tegen de mijten te ontwikkelen.


Lees ook: Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?

Bronnen:
https://www.brusselstimes.com
https://www.mdpi.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram