Is plassen onder de douche goed of slecht?
In dit artikel
Is plassen onder de douche goed of slecht?
dossier
Een sporadisch plasje onder de douche is geen ramp. Urine bestaat voornamelijk uit water en zouten die je douchevloer niet zullen beschadigen. Onder de douche plassen kan zelfs het water van een toiletbezoek besparen. Maar vaak plassen onder de douche is niet zonder risico.
Lees ook: Wat zegt je urine over je gezondheid?
Lees ook: Hoe vaak zou je moeten plassen per dag?
Urine is niet steriel
Je plas bestaat voornamelijk uit water, maar het bevat ook nog heel wat andere stoffen zoals zouten, ureum, urochroom, creatinine en ammoniak. Ook bepaalde medicijnen of in water oplosbare vitamines kunnen in je plas worden afgescheiden.
Net als je darmen en vagina hebben ook je urinewegen een microbioom, wat betekent dat sommige van deze bacteriën in je plas terecht kunnen komen. Dit hoeft niet per se iets slechts te betekenen. Bacteriën in je urinewegen kunnen juist helpen om dat deel van je lichaam gezond te houden, net als in je darmen en vagina. Als je echter een gezondheidsprobleem hebt zoals een urineweginfectie, kunnen die bacteriën ook in je plas terechtkomen.
Lees ook: Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine
Risico’s van plassen onder de douche
- Het verhoogt het risico op infecties. Als je besluit onder de douche te plassen, kan je dat het best in je eigen douche doen en niet in een douche die je deelt met iemand of in een openbare douche om infecties te voorkomen. Sommige mensen hebben meer bacteriën in hun urine dan anderen als ze infecties, zoals een urineweginfectie, hebben. “Ook kan de urine wat bacteriën oppikken aan het uiteinde van de urinebuis als het eruitkomt”, zegt Jamin Brahmbhatt, Amerikaans uroloog en chirurg. Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een andere bacteriële infectie die zich via de urine kan verspreiden en op douchevloeren kan achterblijven. Het is dus mogelijk dat je een infectie oploopt via de douchevloer, vooral als je een snee of wondje hebt op je voet.
- Het verzwakt de bekkenbodemspieren. Wanneer vrouwen boven een toiletbril hangen of onder de douche staan, zal de spierwand van de blaas zich niet ontspannen. Hierdoor kan de blaas de urine niet volledig uitscheiden, waardoor het bekkenbodem verzwakt. Een zwak bekkenbodem verhoogt het risico op urine-incontinentie of een oncontroleerbare aandrang om te plassen. Zwakke bekkenbodemspieren kunnen druk uitoefenen op je blaas en urinebuis, waardoor urine gaat lekken. Mannen hebben een andere anatomie dan vrouwen. De prostaat ondersteunt de blaas bij een man, waardoor ze wel staand kunnen plassen. Toch raadt men ook mannen aan om zittend te plassen.
- Als je herhaaldelijk in de douche plast, kan er een verstoring in je zenuwstelsel optreden. Je hersenen zullen dan het stromend water koppelen aan plasdrang. Het gevolg is dat je plasproblemen kan ontwikkelen. “Als je onder de douche plast, of de kraan of de douche opendraait en vervolgens op het toilet gaat zitten, creëer je een associatie in je hersenen tussen het geluid van stromend water en moeten plassen”, zegt bekkenbodemfysiotherapeut Alicia Jeffrey-Thomas. Dat betekent dus dat je de aandrang zal voelen om te plassen, elke keer als je de kraan opendraait.
Lees ook: Waarom en hoe moet je je blaas volledig leegplassen?
Lees ook: Kunnen jongens en mannen beter staand of zittend plassen?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist