Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Je keukensponsje bevat 200.000 keer meer bacteriën dan je wc-bril

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Heeft het zin om je keuken schoon te maken met anti-bacteriële doekjes? Het BBC-programma ‘Trust me I’m a doctor’ deed de test bij drie gezinnen.
Alledrie de gezinnen werd gevraagd om een mobiel aanrecht schoon te maken met anti-bacteriële doekjes en daarna de keuken te gebruiken zoals gewoonlijk - zonder het aanrecht opnieuw vuil te maken. Ondertussen werden elk uur stalen genomen, waaruit bleek dat bacteriën en schimmels zich vlot vermenigvuldigden. “Stalen genomen twaalf uur na het schoonmaken, toonden een stevige groei van veel verschillende soorten schimmels”, zegt microbiologe Lynn Dover die het onderzoek uitvoerde voor de BBC. Niet dat deze meteen schadelijk zijn, maar de boodschap is duidelijk: antibacteriële doekjes gebruiken heeft geen enkele zin.

In het programma diept journalist Michael Mosley een studie uit 2011 op, waarvoor gezondheidsorganisatie NSF de hoeveelheid bacteriën op alledaagse gebruiksvoorwerpen bij 22 gezinnen testte. Uit die studie bleek dat keukensponsjes, schotelvodden en keukenhanddoeken grote broeihaarden zijn van de coliforme bacteriën, de familie waartoe de bekende E.coli bacterie behoort. 75 procent van de sponsjes en vodden bevatten sporen van deze bacteriën, terwijl ze ironisch genoeg vaak gebruikt worden om schoon te maken. Ter vergelijking: een toiletbril bevat ongeveer 50 bacteriën op 6.5 vierkante centimeter, bij een sponsje of een keukenhanddoek zijn dat er tien miljoen. Je keukensponsje is dus ongeveer 200.000 keer vuiler dan je toiletbril.

Dat laatste verbaast viroloog Marc Van Ranst niet: “Een toiletbril is eigenlijk vrij proper, we komen er zelden aan met onze handen en op onze billen zitten weinig bacteriën”, zegt hij in het Radio 1-programma Nieuwe Feiten. Van schotelvodden is hij geen voorstander: “Wie gebruikt dat nog? Wanneer je die niet te lang gebruikt, zal het wel ok zijn, maar je moet die wel proper houden.” Zelf is hij eerder voorstander van sponsjes die je na een aantal keer gebruiken weer weggooit. “Maar veel zorgen moeten we ons daar niet om maken. Onze handen zijn eigenlijk het gevaarlijkst in de keuken: als je die proper houdt, is er geen probleem”. Bovendien zijn zeker niet alle bacteriën in je keuken schadelijk of gevaarlijk: “De meeste bacteriën doen geen vlieg kwaad - een klein aantal is gevaarlijk, maar de meeste van deze bacteriën hebben we zelfs nodig”.

Herbekijk hier de uitzending van ‘Trust me I’m a doctor’

Herbeluister hier het interview met Marc Van Ranst

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180222_03371725


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram