Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Zoveel afval produceren tampons in een vrouwenleven

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Tampons, maandverband of liefst een combinatie van de twee? Dames hebben verschillende voorkeuren. Het wetenschappelijk YouTube-kanaal AsapSCIENCE spitst zich in een nieuwe video toe op het gebruik van tampons en zet enkele weetjes op een rij.

Tampons worden al eeuwenlang gebruikt, hetzij niet in hun huidige gedaante. In het Oude Rome deed een bolletje wol dienst als tampon, in Indonesië gebruikten dames vroeger blaadjes en in Japan kozen vrouwen voor opgerold papier. In de jaren 30 werd de tampon met touwtje zoals we die vandaag kennen gecommercialiseerd.

“Een tampon is gemaakt van materiaal met een zeer sterk absorberende werking zoals katoen en kunstzijde. Dat is afbreekbaar, maar de rest van de tampon zoals de inbrenghuls is dat niet. Het resultaat? Vrouwen die hun leven lang voor tampons kiezen, produceren gemiddeld zo’n 136 kilogram afval”, zegt de vertelstem in het filmpje.

Als een tampon wordt gebruikt, nodigt de samenstelling bacteriën uit. Ze houden van het vochtige klimaat en nestelen zich erin. Dat leidt in zeldzame gevallen tot het zogenaamde toxische-shockachtigsyndroom, als gevolg van een tampon te weinig te vervangen. In 1983 werden nog 2.200 dames met de soms fatale aandoening geconfronteerd, in 1997 waren dat maar vijf vrouwen meer dankzij de betere informatie over tampons.

Zo is het raadzaam om een tampon om de acht uur te vervangen en te kiezen voor exemplaren met een lage absorptiegraad. Kortom: vandaag zijn tampons veilig, maar wie minder geld wil uitgeven kan ook voor een menstruatiecup gaan. Die is goedkoop, herbruikbaar en moet je pas na twaalf uur vervangen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161012_02515316


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram