Wat zijn de beste draadloze oortjes en wat is de impact op ons gehoor?
dossier
Lees ook: Helft middelbare scholieren luistert onveilig naar muziek
Waarom kunnen draadloze oortjes gevaarlijk zijn?
Lees ook: Wat zijn de oorzaken van tinnitus (oorsuizen) en hoe kan je het behandelen?
Hoe draadloze oortjes veilig gebruiken?
Een Europese bepaling stelt dat muziekspelers maximaal 85 decibel mogen produceren, maar meestal moet je dat zelf nog instellen op je toestel. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt trouwens aan om de grens van 70 decibel niet te overschrijden.
Lees ook: Hoe weet je dat je gehoorschade hebt?
Welke draadloze oortjes kan je best kiezen?
Is er een verschil tussen dure en goedkope oortjes? Vinck: “Bij de goedkoopste oortjes uit China zien we veel minder stabiliteit in het geluid, waardoor de drukniveaus soms wel pieken vertonen. Dat is geen goeie zaak.” Zijn ‘kaakbeenoortjes’ dan beter? Zulke oortjes maken gebruik van je kaakbeenbot om de trillingen van het geluid door te geven aan het binnenoor. Informaticaprofessor Steven Latré van UA en IMEC is fan: “Je hebt niet de perfecte geluidskwaliteit zoals bij een ouderwetse koptelefoon, maar voor sporters of mensen die met de fiets naar het werk gaan, is het wel een ideaal toestel, omdat je oren vrij zijn en je dus nog al het omgevingsgeluid oppikt: passerende auto’s, iemand die je iets toeroept, enzovoort.” Omdat de speaker niet rechtstreeks op je oor zit, is het wel verleidelijk om het volume iets hoger te zetten, wat dan weer een no go is.
Lees ook: Welke oordoppen gebruik je het best?
De draadloze oortjes van de toekomst
Bronnen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766410, www.on-gehoord.com" target="_blank">https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766410, www.on-gehoord.com
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766418" target="_blank">https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766418