Septische shock en mogelijke behandelwijzen in kaart gebracht

123-p-ziekenhuis-bed-intensief-170-7.jpg

nieuws Septische shock, een extreme ontstekingsreactie van het lichaam als gevolg van een infectie, is doodsoorzaak nummer 1 op afdelingen intensieve zorgen. Wetenschappers van VIB en UGent hebben nu een essentieel mechanisme van dat proces ontdekt. De resultaten kunnen leiden tot een behandeling van septische shock en zelfs andere ontstekingsziektes.

Septische shock
Bij een infectie reageert het lichaam met een ontstekingsmechanisme om de infectie te bestrijden. Normaal valt die reactie na verloop van tijd stil, waardoor het lichaam zich kan herstellen. Bij septische shock blijft de reactie zich echter voortzetten. Op termijn leidt de ontsteking tot orgaanschade, soms met de dood tot gevolg. Hoewel de onderliggende infectie met antibiotica behandeld kan worden, bestaat nog geen middel tegen septische shock zelf.

Het VIB-UGent-project spitste zich op toe ‘extracellulaire blaasjes’, kleine deeltjes die in lichaamssappen voorkomen. Tot dusver dacht men dat die blaasjes vooral dienst deden als afvalverwerkers van cellen. Nu blijkt dat ze ook via het hersenvocht informatie over een ontsteking doorgeven aan de hersenen.
Bij een fysiek letsel of een infectie vertoont het bloed afwijkende waarden of bevat het bacteriën. Een bepaald deel van de hersenen detecteert dit en scheidt daarom extracellulaire blaasjes met alle cruciale info af. Via het hersenvocht bereiken de blaasjes de hersenen, die meteen reageren met een ontstekingsreactie – en in sommige gevallen een septische shock.

Missing link
De ontdekking vormt de ‘missing link’ tussen een infectie en een –soms levensbedreigende– ontsteking. Het belang vertaalde zich meteen in een concrete toepassing: het onderzoeksteam wist de afscheiding van extracellulaire blaasjes bij muizen al succesvol tegen te houden. Een cruciale stap in de behandeling van ontstekingsziektes zoals septische shock bij mensen.

Iedereen kan met vragen omtrent dit onderzoek terecht: patienteninfo@vib.be.

Laatst bijgewerkt: oktober 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram