Gerelateerde artikels
Ziekenhuisinfecties dodelijker dan het verkeer
nieuws
Elk jaar sterven er meer mensen aan ziekenhuisinfecties dan aan verkeersongevallen. Een ziekenhuisinfectie is een infectie die na de opname in het ziekenhuis ontstaat. Dat besluit wetenschappelijk instituut Sciensano op basis van de analyse van kwaliteitsindicatoren van ziekenhuizen.
- Elk jaar lopen in België ca. 125.000 patiënten een ziekenhuisinfectie op. De menselijke tol is enorm: elk jaar sterven 2.600 mensen aan de gevolgen van een ziekenhuisinfectie. In 2017 had naar schatting 7,3% van de ziekenhuispatiënten op een bepaalde dag tenminste één ziekenhuisinfectie. Dit cijfer is stabiel ten opzichte van de resultaten van 2011 (7,1%), maar blijft hoger dan het Europees gemiddelde (6,4%).
- De drie meest vastgestelde infecties zijn longontstekingen (22%), urineweginfecties (21%) en infecties van de wonde na een operatie (17%).
- De drie bacteriën die het vaakst voorkomen zijn Escherichia coli (18%), Staphylococcus aureus (9%) en Pseudomonas aeruginosa (5%).
Kwaliteitsindicatoren
De kwaliteitsindicatoren voor ziekenhuishygiëne worden gebruikt om te bepalen in welke mate een ziekenhuis voldoet aan de voorwaarden om zorggerelateerde infecties zo goed mogelijk te voorkomen. Over het algemeen behalen de ziekenhuizen een goede score. 85% van de ziekenhuizen haalt een goede totale kwaliteitsscore. Slechts 2% behaalde een zwakke score. Er zijn echter verschillen in de kwaliteitsscore tussen de verschillende regio’s. In Vlaanderen haalt tot één vijfde meer ziekenhuizen een goede totale kwaliteitsscore dan in Brussel en in Wallonië. In Vlaanderen scoort geen enkel ziekenhuis slecht. Enkele Vlaamse ziekenhuizen scoren wel matig: Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik, H.Hartziekenhuis Mol en Algemeen Ziekenhuis Vilvoorde.
De individuele score van elk ziekenhuis is terug te vinden in het rapport van Sciensano.
Bron