Informatie op het internet kan vertrouwen van ouders in artsen verminderen
nieuws
Volgens een studie die werd voorgesteld op de 2017 Pediatric Academic Societies Meeting kan online gezondheidsinformatie het vertrouwen van ouders in de diagnose van een arts aantasten en daarmee een behandeling vertragen.
De onderzoekers recruteerden ruim 1300 ouders (gemiddelde leeftijd 34 jaar) met minstens één kind. Ze kregen beelden voorgeschoteld van een kind met huiduitslag, jeuk en koorts gedurende drie dagen. Vervolgens werden ze onderverdeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg online informatie over roodvonk, een infectieziekte die koorts en huiduitslag veroorzaakt. De tweede groep kreeg informatie over de ziekte van Kawasaki, een zeldzame, soms levensbedreigende ziekte met een veralgemeende ontsteking van de bloedvaten (vasculitis), de huid, de ogen, longen, lymfeknoppen, gewrichten… De derde groep kreeg geen online-informatie.
Ten slotte kregen ze te horen dat het kind leed aan roodvonk. In groep 3 die geen online-info had gekregen, geloofde 81 procent van de ouders de diagnose van de arts. In groep 1 (die info over roodvonk hadden gekregen) was dat 91 procent. In groep 2 (die info over Kawsaki had gekregen) had slechts 61 procent vertrouwen in de diagnose van de arts, en zei 64 procent dat ze een tweede opinie bij een andere arts zouden vragen.
De onderzoekers besluiten dat het opzoeken van symptomen op een of andere zoekrobot patiënten kan misleiden en tot een uitstel van behandeling kan leiden.