Eten om kanker te voorkomen

nieuws Sommige leefgewoonten en -omstandigheden vergroten het risico op bepaalde vormen van kanker. Roken is de belangrijkste risicofactor voor kanker, gevolgd door eetgewoonten. Voeding kan de kans op kanker vergroten, maar ook verkleinen.

Wetenschappers kunnen nog niet precies zeggen welke stoffen een rol spelen en wat ze doen. De samenstelling en werking van voedsel zijn erg ingewikkeld. Wel is bekend dat bepaalde algemene voedingsadviezen het risico op kanker verlagen.
Het World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (AICR) hebben een aantal voedingsaanbevelingen samengebracht in het rapport “Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective”.
Deze aanbevelingen kunnen niet alleen helpen bij de bescherming tegen kanker, maar ook tegen andere welvaartsziekten, zoals suikerziekte en harten vaatziekten.
Het volledige rapport is te vinden op: www.dietandcancerreport.org

1. Voorkom overgewicht

Overgewicht is een relatief sterke risicofactor voor baarmoeder-, nier- en slokdarmkanker. Voor eierstok-, alvleesklier- en galblaaskanker is een verband ook waarschijnlijk. Ook verhoogt het de kans op borstkanker bij vrouwen tijdens en na de overgang. Ook het risico op darmkanker neemt door overgewicht toe, vooral bij mannen.
Aangeraden wordt om door een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging het gewicht op peil te houden.

• Body-Mass-Index (BMI: gewicht gedeeld door het kwadraat van uw lichaamslengte): best tussen 20 en 23.
• Middelomtrek: minder dan 80 cm voor vrouwen en minder dan 94 cm voor mannen.

2. Beweeg minstens 30 minuten per dag

Lichaamsbeweging, in welke vorm dan ook, verlaagt het risico op kanker.
Voor een optimale gezondheid adviseren wetenschappers per dag minstens 30 en als het kan 60 minuten of meer lichaamsbeweging met matige inspanning (wandelen, zwemmen, dansen, fietsen, traplopen, huishoudelijke taken zoals stofzuigen, tuinieren) of minstens 30 minuten lichaamsbeweging met zware inspanning (joggen, stevig fietsen, aerobic, fitness, teamsporten zoals voetbal, basketbal,...).

3. Vermijd energierijk voedsel en gesuikerde dranken

Met energierijk voedsel bedoelen de onderzoekers vooral bewerkt voedsel dat veel vet en/of suiker en relatief weinig voedingsstoffen en vezels bevat. Voorbeelden zijn hamburgers, frieten, pizza, chocolade, koekjes...
Sommige energierijke voedingsproducten zoals noten, zaden en sommige plantaardige oliën bevatten wel nuttige voedingsstoffen en dragen niet bij tot een verhoogd kankerrisico.
Energierijk voedsel bevat volgens de aanbeveling 225-275 kcal per 100 g. Men moet streven naar een maximum van 125 kcal per 100 g.

Vet wordt al jaren genoemd als mogelijke boosdoener bij het ontstaan van kanker. Onderzoek bij de mens kan echter geen verband vinden tussen de totale hoeveelheid vet in de voeding en het risico op kanker. Wel is vet één van de belangrijke oorzaken van overgewicht.
Ook frisdranken met toegevoegde suiker en vruchtsappen moeten in de mate van het mogelijke worden vermeden.

4. Kies voor een gevarieerde voeding met veel groenten, fruit, volkoren producten en peulvruchten.

Eet ten minste 5 porties (500 g) groente en fruit per dag: ze zijn aan rijk aan vitaminen en mineralen, bevatten over het algemeen weinig calorieën en het zijn uitstekende vezelbronnen. Ook diepvriesgroente telt mee, evenals groente en fruit uit blik en gedroogd fruit.

Groenten en fruit beschermen vooral tegen kanker in de mond- en keelholte, slokdarm, maag en longen. Waarschijnlijk wordt het gunstige effect bereikt door een wisselwerking tussen verschillende stoffen die in groente en fruit zitten.

1 keer fruit komt overeen met bijvoorbeeld:
• een middelgrote appel
• twee mandarijntjes
• een dessertschaaltje druiven, appelmoes of aardbeien
• een glas citrussap
Om ongeveer 200 gram (3 tot 4 opscheplepels) groente over te houden na schoonmaken en koken, gebruikt u van verse groente het volgende:
• bladgroenten, zoals spinazie en andijvie, ± 350 gram
• niet-slinkende groenten, zoals bloemkool en sperziebonen, ± 250 gram

Diepvriesgroenten en groente uit blik of glas hebben geen snijafval en slinken niet. Reken op 200 gram per persoon. Zo is één groot blik voldoende voor 2 tot 3 personen en één grote glazen pot voldoende voor 2 personen. Een schaaltje rauwkost bevat ± 50 gram groente.
Diepvriesgroente is net zo gezond als verse groente. Groenten uit blik of glas zijn prima vervangers als verse of diepvriesgroenten niet voorhanden zijn.

5. Beperk de consumptie van rood vlees en vermijd bewerkt vlees.

Beperk de consumptie van rood vlees (rund, kalf, maar ook varken) tot maximum 500 g per week en vermijd voorbewerkte vleeswaren waar zout of andere conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn (salami, worst, paté,…).
Gevogelte zoals kip en kalkoen valt niet onder rood vlees.
Over de effecten van vleesbereiding weten we nog te weinig om hierover definitieve uitspraken te doen. Uit voorzorg is het wel aan te bevelen niet te vaak te barbecueën, vlees niet te donker te bakken en verbrande stukken niet te eten.

6. Drink bij voorkeur geen alcohol. Beperk in ieder geval uw consumptie tot 1 per dag voor vrouwen, en 2 voor mannen.

Er is overtuigend bewijs dat alcohol het risico verhoogt op kanker in de mond, keelholte, strottenhoofd en slokdarm, evenals op borstkanker bij vrouwen en darmkanker bij mannen. Alcoholische dranken verhogen mogelijk de kans op leverkanker, evenals op darmkanker bij vrouwen.
Het risico neemt toe naarmate iemand meer alcohol drinkt.
Vooral in combinatie met roken is alcohol zeer schadelijk.

7. Beperkt de consumptie van zout en met zout bewerkt voedsel

Te veel zout (natrium) verhoogt de kans op maagkanker en kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. De hoeveelheid zout die we dagelijks binnenkrijgen zou minder dan 6 gram moeten zijn (2,4 gram natrium).
Een product met veel zout bevat meer dan 1,5 gram per 100 gram. Een zoutarm product bevat minder dan 0,3 gram zout per 100 gram

8. Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker beschermen.

Om het risico op kanker te verlagen, kunt u beter kiezen voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon dan voor voedingssupplementen.
Voor geen enkele vitamine, antioxidant of mineraal is tot nu toe wetenschappelijk bewezen dat het de kans op het ontstaan van kanker verkleint.

Sommige vitamines en mineralen kunnen zelfs schadelijk wanneer u er te veel van inneemt. Let er bij gebruik van supplementen daarom goed op dat u de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze stoffen niet overschrijdt

9. Geef baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding.

Dat is het beste voor moeder en baby. Vul daarna aan met andere vloeibare en vaste voeding.
Volgens het wetenschappelijke rapport zijn de bewijzen overtuigend dat borstvoeding de moeder beschermt tegen kanker.
Kinderen die borstvoeding hebben gehad, zijn mogelijk beter beschermd tegen overgewicht en vetzucht. Dat is belangrijk, aangezien te dikke kinderen vaak hun hele leven last houden van overgewicht.

Meer info
www.wcrf.org
www.worldcancerday.org


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram