Kanker ontdekken via de bloedplaatjes?
nieuws
Volgens een artikel in het prestigieuze tijdschrift Cancer Cell hebben onderzoekers van de VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam een techniek op punt gezet die kanker kan opsporen door een enkele druppel bloed te analyseren. Aan de hand van RNA-fragmenten uit bloedplaatjes kan onderscheid worden gemaakt tussen patiënten met of zonder kanker.
De bloedplaatjes van kankerpatiënten bevatten namelijk RNA (kopieën van delen van het DNA) van de tumor. Bloedplaatjes zorgen normaliter voor de stolling van het bloed, maar ze vervullen ook een belangrijke rol in tumorgroei en uitzaaiing van kanker. De bloedplaatjes van patiënten met kanker bevatten unieke RNA-patronen. De Amsterdamse onderzoekers hebben nu een techniek ontwikkeld om die veranderingen in het RNA op te sporen. Met hun test zouden ze in 96% van de gevallen de aan- of afwezigheid van kanker correct kunnen voorspellen. Bovendien zou de nieuwe techniek ook in drie op de vier gevallen toelaten om te bepalen in welk orgaan de kanker is ontstaan. Verder was het mogelijk om te achterhalen of de tumor bepaalde biomarkers had, wat bij de keuze van behandeling van belang kan zijn.
De onderzoekers wijzen er echter op dat er nog verder onderzoek nodig is. Zo werd slechts gekeken naar zes types van kanker. Bovendien is nog niet duidelijk ook op deze manieren ook tumoren in een vroeg stadium kunnen opgespoord worden. De test zou ten vroegste in 2020 beschikbaar zijn.
In een commentaar bij dit onderzoek zegt de Stichting tegen Kanker dat bloedtesten om kanker op te sporen in volle ontwikkeling zijn. Het zou een enorme stap vooruit zijn als één druppel bloed zou volstaan om een diagnose te stellen. Het is echter nog te vroeg om deze bloedtesten te beschouwen als vervanging van de bestaande beeldvormingsonderzoeken, ook omdat het niet duidelijk is of de test kankers ook in een heel vroeg stadium kan opsporen.
Parallel met deze verbeterde bloedtests om kanker op te sporen moet er ook vooruitgang worden geboekt in de medische beeldvorming om kleinere tumoren te kunnen lokaliseren. Stel dat men borstkanker vaststelt zonder te weten waar de tumor zich bevindt. Welke borst moet dan behandeld worden? De linker of de rechter? Men kan niet opereren of bestralen zonder dat men weet waar de tumor zich bevindt. Gaat men “blind” chemotherapie geven of afwachten tot de tumor groot genoeg is om te worden opgepikt via beeldvorming?
Een ander gebruik van deze bloedtesten zou het preselecteren zijn van mensen die moeten worden opgenomen in de klassieke screeningsprogramma’s. Een negatieve bloedtest sluit andere screeningsonderzoeken uit, die dan weer zouden worden aangeraden bij een positieve bloedtest.
http://www.vumc.nl/onderzoek/nieuws/druppel-bloed-kanker/
http://www.cell.com/cancer-cell/abstract/S1535-6108%2815%2900349-9
http://www.kanker.be/