Gerelateerde artikels
Kankerstatistieken: de schattingen voor 2018 zijn niet rooskleurig...
nieuws
Het IARC (Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek) heeft zijn jaarlijks GLOBOCAN-rapport gepubliceerd waarin de kankerstatistieken worden weergegeven. Tegen eind 2018 zal het aantal nieuwe gevallen van kanker in België met 8 procent gestegen zijn vergeleken met de laatste bekende cijfers (2015). Voor bepaalde kankers is er een sterke stijging, zoals non-Hodgkinlymfoom (+37%), melanoom bij vrouwen (+25%) en longkanker bij vrouwen (+20%).
Wereldwijd
In 2018 kregen 18,1 miljoen mensen een nieuwe kankerdiagnose en overleden 9,6 miljoen patiënten aan de ziekte. Een positieve noot is wel dat 43,8 miljoen patiënten vijf jaar na hun diagnose nog steeds in leven zijn.
De meest voorkomende kankers wereldwijd zijn (in aflopende volgorde): borstkanker, prostaatkanker, longkanker en darmkanker. Drie soorten kanker zijn samen verantwoordelijk voor een derde van de sterftecijfers bij kankerpatiënten: longkanker is nog steeds het meest agressief (met 18,4% van het totale sterftecijfer), dan volgt darmkanker (9,2%) en maagkanker (8,2%). Er zijn wel verschillen tussen de werelddelen (sterftecijfers liggen hoger in landen waar gezondheidszorg minder toegankelijk is), maar ook tussen de geslachten, en dan vooral voor longkanker. Maar vergis u niet, hoewel longkanker nog steeds de vaakst gediagnosticeerde kanker is bij mannen, is hij ook bij vrouwen sterk in opmars. De cijfers stijgen razendsnel, over de hele wereld.
Europa
Europa doet het opvallend slecht. Europeanen maken slechts 9% uit van de wereldbevolking, maar wel 23,4% van de nieuwe kankerdiagnoses en 20,3% van de sterfgevallen.
Zoals in de meeste regio's velt ook hier longkanker de meeste slachtoffers en dan vooral in Oost-Europa. Hongarije kampt daarbij met torenhoge sterftecijfers.
België
De voorspellingen van het IARC zijn niet bepaald rooskleurig. Ze voorspellen een stijging van het aantal nieuwe kankergevallen met 8% en een stijging van het aantal sterfgevallen door kanker met 3,6% ten opzichte van 2015. Het IARC voorspelt een sterke stijging van non-Hodgkinlymfoom bij mannen (van 1124 naar 1536, +37%), een stijging van 25% voor melanoom bij vrouwen en een stijging van 14% voor borstkanker. Wereldwijd stijgt het aantal gevallen van longkanker met 13%, maar er is een groot verschil tussen de geslachten. Bij de mannen wordt een stijging opgetekend van 8%, bij de vrouwen bedraagt die maar liefst 20%!
bron: https://www.kanker.be/nieuws/kankerstatistieken-de-schattingen-voor-2018-zijn-niet-rooskleurig