Gerelateerde artikels
Ouderen met kanker hebben nood aan meer ondersteuning
nieuws
Zorg voor ouderen met kanker in Vlaanderen kan beter, met name wat betreft communicatie en ondersteuning van mantelzorgers. Dat blijkt uit een onderzoek bij huisartspraktijken van de VUB-onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde.
Gebrek aan communicatie
Hoewel kanker een van de meest voorkomende doodsoorzaken is onder mensen van 85 jaar en ouder lijken huisartsen minder geneigd met hen over de kanker te spreken dan met hun jongere lotgenoten.
Ruim een vijfde van de 85-plussers – jaarlijks meer dan 4000 mensen in Vlaanderen – sterft door of met kanker. Maar in één op de drie gevallen spreekt de huisarts daar niet over met de patiënt. Dit tegenover één op de tien bij mensen jonger dan 85 jaar.
Ook wordt er beduidend minder gesproken over de opties voor palliatieve zorg, voorkeuren wat betreft plaats van overlijden of medische behandelingen in een vergevorderd stadium van de ziekte, of het aanstellen van een vertegenwoordiger die beslissingen kan maken wanneer de patiënt hier niet meer toe in staat is.
Dit terwijl het voorafgaand plannen van zorg juist voor deze ouderen net een prioriteit zou moeten zijn. Deze verschillen kunnen niet worden verklaard door het aantal ouderen dat dementie heeft.
Ondersteuning mantelzorgers
Naast een gebrek aan communicatie is ook de ondersteuning van mantelzorgers een moeilijk punt in Vlaanderen. In ongeveer 40 procent van de gevallen waren de mantelzorgers volgens de huisarts fysiek en emotioneel overbelast. Maar in één op de drie gevallen heeft de huisarts na het overlijden geen contact met hen in het kader van rouwbegeleiding.
Mantelzorgers van ouderen met kanker zijn meestal zelf ook oud, wanneer het een partner betreft, of kinderen van middelbare leeftijd, en kampen soms zelf ook met gezondheidsproblemen.
Meldcampagne
De nieuwe meldcampagne van Kom op tegen Kanker om de problemen van 70-plussers met kanker in kaart te brengen is daarom hard nodig. Via www.zeventigpluskanker.be of het gratis telefoonnummer 0800 35 445 kunnen ouderen met kanker en hun naasten hun ervaringen delen.
Bron: