Waarop letten bij aankoop van een kinderbedje?

123-baby-kinderbed-blij-04-16.jpg

nieuws Hebt u nog geen bed voor de baby in aantocht, dan ligt een ledikantje van 60x120 cm met een in hoogte verstelbare bedbodem het meest voor de hand. Een wieg is, zelfs voor een pasgeboren baby, niet per se nodig.
Wilt u toch eerst een wieg gebruiken, dan zal u na ongeveer drie maanden (zodra het kind beweeglijk wordt) over moeten stappen op een kinderbedje. Als het kind in de wieg kan draaien bestaat namelijk de kans dat het met zijn mond en neus tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet goed kan ademen.

Europese veiligheidsnormen
Let bij aankoop op de vermelding EN716 dat aangeeft dat het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. De afstanden en afmetingen zijn zodanig dat de risico’s op inknelling van vingers, tenen, ledematen maximaal vermeden worden. Ook beknelling van hoofd en hals worden voorkomen en het risico op verstikking en ophanging worden vermeden.

Afmeting
• Het bed moet minimaal 55 cm breed en minstens 90 tot 140 cm lang zijn.
• Het bedje is groot genoeg zolang een kind in de lengte een speling heeft van 20 cm.

Bodem
• De bodem van een bedje bestaat uit een latten- of rasterbodem of een geperforeerde plaat. Een lattenbodem ventileert het best.
De afstand tussen de latten van een lattenbodem bedraagt maximaal 6 cm. Bij een bed met rasterbodem hebben de openingen een maximale diameter van 8,5 cm.
• De bodem mag niet doorzakken. Een plooibare bedbodem mag niet uit zichzelf kunnen toeklappen.
• De afstand tussen de rand van de bedbodem en de constructie van het bed is maximaal 2,5 cm.
• Let bij een verstelbare bodem op of de vergrendeling in orde is.
• Met de bedbodem in de hoogste stand is de afstand tussen de bedbodem en de bovenrand van het bed minstens 30 cm. Met de bedbodem in de laagste stand is de afstand tussen de bedbodem en de bovenrand van het bed minstens 60 cm.
• Als er aan de binnenkant van het bed een markering voorzien is, dan geeft die de maximale hoogte van de matras aan. Is er geen markering voorzien dan moet de afstand tussen de bovenzijde van de matras en de bovenrand van het bed minstens 20 cm in de hoogste stand en 50 cm in de laagste stand van de bedbodem.
• Als de hoogte van de bedbodem verstelbaar is, is de laagste stand de veiligste. Zodra de ontwikkeling van de baby het uit bed tuimelen of klimmen toelaat, d.w.z. zodra hij zichzelf vlot kan omdraaien, kan zitten, knielen of zichzelf optrekken, moet de bedbodem altijd in de laagste stand gebruikt worden, om valongevallen te vermijden.

Zijwanden
• De beste keuze is een bed met 4 spijlenwanden. Een bed met 2 spijlenwanden en een gesloten voor- en achterkant zorgt nog voor voldoende ventilatie, op voorwaarde dat de 2 open wanden niet tegen een muur of kast geplaatst worden.
• De zijwanden (vanaf de bedbodem) zijn minimaal 60 cm hoog.
• De afstand tussen de spijlen ligt, net als in een box, tussen de 4,5 en 6,5 cm. Als de spijlafstand groter is, kan het kind tussen de spijlen doorglijden. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem. Lopen ze tot halverwege het bedje, dan kan het kind makkelijk op de halfdichte zijkant klimmen en uit bed vallen.
• Het is handig als een van de zijwanden weg geklapt kan worden. Heeft het bedje opklapbare zijwanden, dan moeten deze voorzien zijn van een kinderveilige sluiting. Deze sluitingen opent u door twee handelingen tegelijk uit te voeren. Kan u het openen door dezelfde handeling te verrichten, dan moeten de mechanismen minstens 85 cm uit elkaar liggen.
• Een eenvoudige in- en uitstapmogelijkheid is handig zodra het kind groot genoeg is om zelf uit bed te komen. Er zijn bedjes te koop waarbij uit één van de zijwanden de spijlen verwijdert kunnen worden, zodat het kind zelf in en uit bed kan stappen. Let er wel op dat het kind de spijlen niet zelf kan verwijderen.

Afwerking
• Een bed heeft 4 vaste poten , 2 vaste en 2 met wieltjes of 4 wieltjes. Alle poten met wieltjes zijn
vergrendelbaar. Anders kan een kind het bed verplaatsen.
• Een houten ledikant moet splintervrij zijn. Een harde houtsoort, bijvoorbeeld beukenhout, is het meest geschikt.
• Het hout is vrij van insecten en is niet beschadigd. Het metaal is roestvrij.
• De verf is krasvast, gif- en loodvrij
• Let er op dat de verschillende onderdelen van het bedje stevig met elkaar verbonden zijn.
• Het ledikant is glad afgewerkt zonder gevaarlijke uitsteeksels, punten, scherpe randen of schroeven. Op de bovenkant van het bedje mogen geen uitstekende knopvormige delen zitten waar het kind makkelijk aan kan blijven haken.
• Vijsgaten hebben een diameter van maximaal 0,7 cm en mogen niet dieper zijn dan 1 cm. Schroeven zijn niet bedekt met plastic dopjes die uw kind eruit kan peuteren en kleine onderdelen kunnen niet loskomen of losgemaakt worden met vingers of tanden.
• Gebruik het bed niet als het beschadigd is of als er stukken ontbreken. Gebruik alleen vervangstukken zoals aangegeven door de fabrikant.
• Verander zelf niets aan een bed, zoals bodem perforeren, spijlen uit volle wanden zagen, 2 bedden op elkaar monteren.
• Zelf gemaakte bedden zijn niet getest door experten. Het risico is groter: loskomende onderdelen, onvoldoende stabiliteit, …

Gebruik en plaatsing
• Gebruik het bed zoals beschreven in de gebruiksinstructies. Volg de onderhouds- en reinigingsinstructies van de fabrikant. Bewaar de gebruiksinstructies ook voor later gebruik.
• Alle onderdelen moeten goed vastgemaakt zijn. Controleer geregeld en maakt terug stevig vast of vervang als nodig.
• Beweegbare wanden moeten steeds gesloten zijn als het kind in bed ligt.
In bedden met sluitsystemen (beweegbare wanden, plooibedden) gebeuren meer ongevallen dan in spijlenbedden met vaste wanden. De ongevallen zijn te wijten aan beschadiging van het sluitsysteem zelf, foute montage ... Bedden met een sluitsysteem kunnen enkel veilig gebruikt worden als dit systeem correct gesloten is. Controleer dit telkens het kind in bed legt om valongevallen en inknelling van hoofd en ledematen te vermijden.
• Zorg dat er geen zachte materialen (zoals kussens of knuffels) in het bedje liggen, zodat het kind hier niet tegenaan rolt en in ademnood komt. Pas als het kind naar een groot bed verhuist, kan er een kussen worden gebruikt.
• Zet het bed niet bij het raam. Een wat ouder kind kan vanuit zijn bedje op de vensterbank klimmen en uit het raam vallen.
• Plaats het bed niet bij de verwarming. Het kind kan het te warm krijgen of zich eraan branden.
Zet het bed niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren waarin het kind vast kan komen te zitten.
• Laat niets achter in het bed of zet het bed niet in de buurt van een product dat een gevaar kan inhouden voor verstikking of wurging zoals gordijnkoorden, touwtjes, …
• Gebruik zo lang mogelijk het kinderbed met spijlen. Als het kind motorisch rijp is en vlot zonder hulp in en uit een groot bed kan, kun je stilaan overwegen om de overstap te maken naar een bed zonder spijlen.

Bedverkleiners
Bedverkleiners worden halverwege kinderbedjes gelegd om het bed in te korten. Het bed kan dan kort worden opgemaakt en het kind ligt toch boven in bed.
Gebruik liever geen bedverkleiners. Bedverkleiners zijn van kussenachtig materiaal gemaakt. Ze zijn zacht en wanneer het kind met zijn gezicht er tegenaan komt te liggen kan het ademen worden belemmerd.

Hoofdbeschermer
Een hoofdbeschermer is een kussenachtige bekleding die aan de spijlen van het ledikant bevestigd wordt. Het lijkt gezellig, maar is niet nodig. Het kind zal zich niet aan de spijlen pijn doen. Gebruik van een hoofdbeschermer kan zelfs gevaarlijk zijn. Het kind kan met het gezicht tegen de bekleding liggen of met hethoofd tussen hoofdbeschermer en spijlen bekneld raken.

Bedhekje
Een bedhekje voorkomt dat jonge kinderen uit bed vallen. Het bestaat uit een frame met twee of drie horizontale buizen of een frame bespannen met gaas. Het frame wordt los onder het matras doorgeschoven en door het gewicht van het kind op zijn plaats gehouden.
Plaats het bedhek dan altijd in het midden van de matras, ver weg van het hoofd- en voeteinde van het eenpersoonsbed. Om inknelling van het kind op deze plaatsen te voorkomen. Volg de gebruiksinstructies van de fabrikant. Bedhekjes zijn niet geschikt voor hoogslapers en stapelbedden.

Bronnen:
http://www.kindengezin.be/veiligheid/slapen/kinderbed-en-bedmateriaal/kinderbed/
www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen


Laatst bijgewerkt: april 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram