Dorade alla plancha met zuiderse ratatouille
recepten
• Bereidingstijd: 25 minuten
• Gaartijden: 5 à 10 minuten voor de vis, 20 à 25 minuten voor de groente
Ingrediënten (voor 4 personen)
• 2 grote dorades gefileerd (8 filets zonder graten), met vel maar zonder schubben
• 1 kleine venkelknol
• 1 rode paprika
• 1 gele paprika
• 1 groene courgette
• 1 aubergine
• 1 ui
• 1 lookteentje
• 2 grote tomaten
• Olijfolie
• Peper, zout en paprikapoeder
• Een scheut pastis
Facultatief
• Champignons in schijfjes gesneden
• Zwarte olijven zonder pit
• Verse tijm en rozemarijn
• Camarguerijst of aardappelpuree met boter en look
Bereiden
De groente
• Was de aubergine, courgette en paprika’s en snij ze in brunoise (kleine blokjes).
• Plet het lookteentje en hak de ui fijn.
• Maak de venkel schoon en snij hem in kleine blokjes.
• Laat alle groente op een laag vuur garen in een scheutje olijfolie. Roer regelmatig met een houten lepel en voeg een beetje water toe om te vermijden dat de groente aanbakt. Voeg tijdens het garen een scheut pastis toe en eventueel een takje tijm en rozemarijn.
• Kruid naar smaak.
De vis
• Bereid de vis tien minuten voor je aan tafel gaat.
• Kruid de filets met peper en zout en leg ze met de velkant op de plancha of grill. Laat ze zo’n acht minuten grillen tot ze helemaal doorbakken maar nog smeuïg zijn. Je kunt ze eventueel bestrijken met een marinade van look, citroen en olijfolie. Het vel van de vis zorgt voor extra smaak.
Serveren
Serveer het gerecht à la minute op warme borden. Schik de groente in het midden van het bord en leg aan beide zijden een visfilet. Garneer met een takje tijm of rozemarijn en een partje citroen.
Bij dit gerecht kan je nog champignons en Camarguerijst of aardappelpuree met boter en look serveren.
Voor de gezondheid
Dit gerecht zit boordevol vitamine A, B en C, lycopeen, mineralen en vezels. Het bevat veel groente en weinig calorieën. De vis (75 kcal/100 g) is rijk aan fosfor, zeker als hij op de plancha wordt bereid.
Fijnproeverstip
• Voor een extra zuiderse smaak kun je enkele fijngesneden zwarte olijven, kikkererwten en zeste van gekonfijte citroen toevoegen.
• Voor een Belgisch accent vervang je de ratatouille door stoemp op basis van aardappelpuree waaronder groente wordt geprakt (wortels, raapjes, spruiten). In plaats van doradefilets kun je ook tongfilets of zalmfilets gebruiken.