Waarom moet je sla wassen en ontnerven?
nieuws
Bladgroente zoals kropsla, ijsbergsla, veldsla, andijvie, waterkers, spitskool, spinazie, rucola, postelein, enzovoorts... bevat van nature veel nitraat. Hetzelfde geldt trouwens voor rode biet, koolrabi en venkel.
Het nitraatgehalte neemt ook nog eens toe als er tijdens de groeifase minder licht is. Daarom bevatten wintergroenten meer nitraat dan zomergroenten. Maar dat geldt evenzeer voor typische zomergroente, zoals bijvoorbeeld kropsla, die tijdens de winter wordt gekweekt.
Door die groente grondig te wassen, door de steeltjes te verwijderen (bijvoorbeeld bij spinazie) en door van de kroppen de buitenste bladeren en de hoofdnerven eraf te halen, vermindert de nitraatconcentratie al met 30 procent. Als je de groente kookt, verdwijnt er een hoeveelheid nitraat in het kookvocht. Daarom is het beter om het kookvocht van bladgroente niet te gebruiken in een soep of een ander gerecht.