Kunnen koortsblaasjes gevaarlijk zijn?
nieuws
Koortsblaasjes rond je lippen kunnen pijnlijk zijn en zien er niet uit, maar ze zijn normaal ongevaarlijk, enkele uitzonderingen daargelaten. Ze zijn wel erg besmettelijk, dus je neemt best enkele voorzorgsmaatregelen in acht om de infectie niet door te geven. Ze genezen in het algemeen vanzelf na een of twee weken.
Koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus: het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Verwar het niet met het gelijkaardige herpes simplex virus type 2, dat meestal zorgt voor problemen in de genitale zone. Vaak raak je als kind al besmet met HSV-1, waarna je levenslang drager blijft van het virus. Volgens onderzoek is 8 op de 10 mensen drager van het virus, maar zorgt het maar bij ongeveer 20% van de dragers daadwerkelijk enkele keren per jaar voor een koortslip. Het is nog niet geweten waarom sommigen geregeld last krijgen van het kwaaltje en anderen nooit.
Lees ook: Koortsblaas of koortslip: oorzaak en behandeling
Uitlokkende factoren
Wel hebben we een goed zicht op de factoren die een aanval van koortsblaasjes kunnen veroorzaken. Onder meer stress, vermoeidheid, slaaptekort, veel zon, griep, verkoudheid en menstruatie kunnen een uitbraak uitlokken. Op zich hebben de blaasjes niets met koorts te maken, maar als je natuurlijke weerstand verzwakt is door een ziekte, loop je een groter risico.
In het gros van de gevallen zorgen koortsblaasjes enkel voor jeuk, een branderig gevoel en lichte pijn. Het is uiteraard ook vervelend dat ze je mond ontsieren. Maar doorgaans is alle ongemak in een of twee weken voorbij, zonder dat je medicijnen moet nemen of naar de dokter moet. Zelfzorgmiddeltjes zoals ijsblokjes en tandpasta kunnen de pijn even verzachten, maar versnellen de genezing niet. Koortsblaasjes laten normaal geen littekens na.
Soms gevaarlijk
In sommige gevallen zijn koortsblaasjes wel gevaarlijk. Zeker bij mensen met een zwaar verminderde weerstand (bijvoorbeeld door een slepende ziekte) en pasgeboren baby’s, is sterke die zijn wel erg zeldzaam.
Als koortsblaasjes na meer dan twee weken niet weg zijn, kan je toch beter op doktersbezoek gaan, want dan liep je waarschijnlijk een bijkomende bacteriële besmetting op en is een behandeling nodig. Ga ook langs bij je huisarts wanneer je meer dan drie keer per jaar last krijgt van het kwaaltje, dan kan hij je medicatie voorschrijven ter preventie en kijken of er misschien iets anders aan de hand is.
Lees ook: Wat doen tegen een koortslip (herpes labialis)?
Besmetting vermijden
Koortsblaasjes zijn nogal besmettelijk, zeker als de blaasjes openbarsten, en blijven besmettelijk tot ze helemaal ingedroogd zijn. Pruts daarom niet aan de blaasjes, om te vermijden dat je iemand anders aansteekt of jezelf herbesmet. Was je handen als je ze toch aanraakte en was ook handdoeken en washandjes na elk gebruik. Geef even geen zoenen, zeker niet aan jonge baby’s en mensen met een verminderde weerstand.
Lees ook: Kan zonnebrandcrème een koortslip voorkomen?
auteur:
Andy Furniere,
gezondheidsjournalist