De 'kus-des-doods': waarom zijn koortsblaasjes gevaarlijk voor baby's?

dossier

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dat is een zeer besmettelijk virus. Veel mensen worden als kind besmet met dat virus, dat levenslang aanwezig blijft in het lichaam. Als je weerstand vermindert, bijvoorbeeld door stress, koorts, overdreven zon, menstruatie, enzovoorts, kan het geactiveerd worden en koortsblaasjes veroorzaken. Dat is eerder vervelend dan erg, behalve bij baby's. Waarom geef je met een koortsblaas een baby beter geen zoen? 

Lees ook: Kunnen koortsblaasjes gevaarlijk zijn?

Waarom zijn koortsblaasjes gevaarlijk voor baby's?

123-man-koortslip-koortsblaas-herpes-10-15.jpg
Bij jonge baby's kan een besmetting door het herpes simplex virus zeer ernstig zijn omdat hun afweersysteem nog onvolgroeid is. Bovendien worden ze zeer gemakkelijk besmet. Vooral bij zuigelingen van 4 tot 6 maanden oud kan een besmetting zeer ernstige gevolgen hebben. Het virus kan zich verspreiden naar de hersenen en andere organen en bijvoorbeeld hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit kan leiden tot zeer ernstige, blijvende letsels en zelfs tot overlijden.

Lees ook: Meningitis: symptomen virale en bacteriële hersenvliesontsteking

Hoe kan je voorkomen dat een baby besmet raakt?

Het besmettingsgevaar is het hoogst op het ogenblik dat er blaasjes verschijnen. Maar ook bij signalen voor het verschijnen van de blaasjes kan je besmettelijk zijn. Koortsblaasjes zijn besmettelijk totdat ze helemaal ingedroogd zijn. Dat duurt ongeveer één à twee weken.

  • Als je een koortslip hebt of voelt aankomen, mag je je baby zeker niet knuffelen of zoenen. Dat geldt ook voor andere huisgenoten, verzorgers of kinderen die koortsblaasjes hebben. Niet voor niets wordt de kus van een herpesvirus-drager aan een pasgeborene de kus-des-doods genoemd.
  • Was je handen grondig voor je de baby verzorgt of voedt en elke keer na het aanraken van de lippen.
  • Was ook spullen die de baby in de mond steekt, zoals flessen, fopspenen enzovoorts.
  • Gebruik voor de baby een aparte handdoek en washandje en zorg ervoor dat deze niet in aanraking komen met de koortsblaasjes. 

Lees ook: Flesvoeding: hoe en wanneer moet je de flessen steriliseren?

Mag je borstvoeding geven als je een koortsblaas hebt?

  • Bij blaasjes op of rond de tepel wordt borstvoeding afgeraden. Je mag dan ook geen afgekolfde melk gebruiken.
  • Zorg ervoor dat de borsten niet in aanraking komen met actieve koortsblaasjes (via de handen, een doekje...). Was altijd de handen als je een koortsblaasje hebt aangeraakt.
  • Zorg ervoor dat de baby nooit in aanraking komt met de blaasjes. Draag eventueel een mondmasker.
  • Indien je een antiviraal middel moet nemen, vraag dan aan een arts of je borstvoeding mag geven. 

Lees ook: Kan zonnebrandcrème een koortslip voorkomen?

Wat moet je doen als je baby toch besmet wordt?

Als een baby jonger dan 6 maanden een koortslip krijgt of andere tekenen die kunnen wijzen op een infectie (koorts, lusteloosheid, slecht drinken...), raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Het virus kan zich verspreiden naar de hersenen en andere organen en blijvende schade veroorzaken. Waarschijnlijk zal onmiddellijk een antiviraal geneesmiddel worden toegediend. Als het virus in de ogen komt (bijvoorbeeld door met de handjes te wrijven), kan een ooginfectie ontstaan met blijvende oogschade tot gevolg.

Lees ook: Een koortslip: hoe voorkom je dat je anderen besmet?

Bronnen:
http://www.huidinfo.nl
https://www.kindengezin.be
http://www.huidziekten.nl


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt