Antisociale persoonlijkheidsstoornis in een relatie: wat doen als partner?

In dit artikel
Antisociale persoonlijkheidsstoornis in een relatie: wat doen als partner?

dossier Een antisociale persoonlijkheidsstoornis valt in dezelfde categorie als een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar er zijn toch enkele verschillen. Relatietherapeute Vanessa Muyldermans verdiept zich al jaren in de materie. Dit is een fragment uit haar boek Ziek van Liefde, waarin ze toxische relaties ontrafelt.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP)?

Lees ook: Welke soorten persoonlijkheidsstoornissen bestaan er en wat zijn de symptomen?

Symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis in een relatie

Getty_koppel_ruzie_narcisme_ASP_2023.jpg

© Getty Images

Mensen met antisociale persoonlijkheidstrekken gebruiken vaker dan gemiddeld (zowel fysiek als niet fysiek) geweld tegen mensen uit hun directe omgeving, zoals hun partner of kinderen. Maar het geweld kan zich ook tegen vreemden richten. Een gelijkwaardige relatie met anderen aangaan is moeilijk. Wanneer je partner, familielid of vriend(in) antisociale persoonlijkheidstrekken heeft, kan er veel ruzie voorkomen. Je kunt je onveilig voelen en je zorgen maken. Je partner zal zelf doorgaans geen probleem ervaren of zien. Als er conflicten zijn, ligt dat (volgens hen) namelijk nooit aan henzelf. Vragen om hulp is voor iemand met een ASP dan ook niet snel aan de orde.

Lees ook: Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken

Voor jou als partner kan de ASP echter een enorme impact hebben op je leven. Als je partner of iemand bij wie je nauw betrokken bent een antisociale persoonlijkheid heeft, is dit heel lastig. Het geeft spanningen waar iedereen last van heeft. Vaak denk je ook dat jouw partner, degene met ASP, hier zelf niet zo veel ellende door ervaart als jij. Hij of zij voelt zich niet aangesproken. Als er een conflict is, of dat nu in een thuissituatie is dan wel op het werk, het ligt nooit aan hem/haar. Ondertussen maak jij je wel druk over hem/haar, maar hij/ zij maakt er zich helemaal niet druk over.

Lees ook: Love bombing: manipulatietechniek van narcisten

Lees ook: Gaslighting: de manipulatietechniek van narcisten

Tips om om te gaan met een partner met ASP

  • Verdiep je in de antisociale persoonlijkheidsstoornis. Ga naar een voorlichtingsbijeenkomst, vraag de behandelaar om informatie. Iemand met ASP beter begrijpen, helpt je om er beter mee om te gaan. 
  • Besef, en blijf tegen jezelf zeggen, dat het gedrag van degene met ASP niet tegen jou persoonlijk is gericht. Besef dat het gedrag en (soms) de agressie een uiting zijn van de stoornis ASP. 
  • Geef duidelijk jouw grenzen aan en blijf deze aangeven. Zorg ervoor dat je eigen (psychische) gezondheid er niet onder gaat lijden. 
  • Doe zelf ook leuke dingen. Spreek met vrienden af, waai uit op het strand of maak een wandeling. Blijf ook aan jezelf denken buiten jouw relatie met de persoon met ASP. 
  • Iemand met ASP moet behandeld worden, door professionals. Niet door jou. Jij bent zijn/haar partner, niet zijn/haar therapeut. Zelf kun je de ander wel tot steun zijn en een luisterend oor bieden. Je kan luisteren, proberen begrijpen, steunen... maar met een duidelijke grens, en als aanvulling op de professionele begeleiding. 


Lees ook: Hoe werkt relatietherapie en wat is de kostprijs?

Cover_Ziek van Liefde_HR_00_front2.jpg
Uit: Ziek van liefde van Vanessa Muyldermans
Aantal pagina’s: 291, prijs: € 24,99 

Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram