- boeken/interviewsOmgaan met emoties: durven voelen
- dossierKan je je penis breken?
- dossierWat zijn de symptomen van perfectionisme?
- dossierTips om zelf gelukkiger te worden
Antisociale persoonlijkheidsstoornis in een relatie: wat doen als partner?
dossier Een antisociale persoonlijkheidsstoornis valt in dezelfde categorie als een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar er zijn toch enkele verschillen. Relatietherapeute Vanessa Muyldermans verdiept zich al jaren in de materie. Dit is een fragment uit haar boek Ziek van Liefde, waarin ze toxische relaties ontrafelt.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP)?
Lees ook: Welke soorten persoonlijkheidsstoornissen bestaan er en wat zijn de symptomen?
Symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis in een relatie
Lees ook: Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken
Lees ook: Love bombing: manipulatietechniek van narcisten
Lees ook: Gaslighting: de manipulatietechniek van narcisten
Tips om om te gaan met een partner met ASP
- Verdiep je in de antisociale persoonlijkheidsstoornis. Ga naar een voorlichtingsbijeenkomst, vraag de behandelaar om informatie. Iemand met ASP beter begrijpen, helpt je om er beter mee om te gaan.
- Besef, en blijf tegen jezelf zeggen, dat het gedrag van degene met ASP niet tegen jou persoonlijk is gericht. Besef dat het gedrag en (soms) de agressie een uiting zijn van de stoornis ASP.
- Geef duidelijk jouw grenzen aan en blijf deze aangeven. Zorg ervoor dat je eigen (psychische) gezondheid er niet onder gaat lijden.
- Doe zelf ook leuke dingen. Spreek met vrienden af, waai uit op het strand of maak een wandeling. Blijf ook aan jezelf denken buiten jouw relatie met de persoon met ASP.
- Iemand met ASP moet behandeld worden, door professionals. Niet door jou. Jij bent zijn/haar partner, niet zijn/haar therapeut. Zelf kun je de ander wel tot steun zijn en een luisterend oor bieden. Je kan luisteren, proberen begrijpen, steunen... maar met een duidelijke grens, en als aanvulling op de professionele begeleiding.
Lees ook: Hoe werkt relatietherapie en wat is de kostprijs?