Wat zijn de symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP)?
In dit artikel
Wat zijn de symptomen van een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP)?
dossier
Een antisociale persoonlijkheidsstoornis valt in dezelfde categorie als een
narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar er zijn toch enkele verschillen. Relatietherapeute Vanessa Muyldermans verdiept zich al jaren in de materie. Dit is een fragment uit haar boek Ziek van Liefde, waarin ze toxische relaties ontrafelt.
Lees ook: Welke soorten persoonlijkheidsstoornissen bestaan er en wat zijn de symptomen?
Kenmerken van een antisociale of dissociale persoonlijkheid
© Getty Images
- Iemand met een antisociale of dissociale persoonlijkheid toont weinig of geen sociale verantwoordelijkheid en kent geen empathie tegenover anderen. Zijn/haar gedrag wordt gekenmerkt door de neiging om zich snel te vervelen, een slechte frustratietolerantie, lage irritatiedrempel, agressiviteit en gewelddadig gedrag.
- Antisociale persoonlijkheden hebben moeite met regels en autoriteit. Ze hebben vaak een eerder beperkt geweten ontwikkeld en durven de veiligheid van anderen makkelijk negeren.
- Mensen met een antisociale persoonlijkheid hebben veel moeite met stabiliteit in hun denken, voelen en gedrag.
- Mensen met antisociaal gedrag of antisociale trekken hebben het moeilijk om rekening te houden met de gevoelens en wensen van andere mensen. Hun inlevingsvermogen is beperkt. Ze voelen zich niet schuldig als ze iemand pijn doen en ze kunnen andermans verdriet en pijn ook niet begrijpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen met deze stoornis vaker dan gemiddeld verslaafd zijn aan alcohol of andere middelen, en dat ze door hun levensstijl vaker lichamelijke aandoeningen hebben. Door dit alles komen ze vaak in de criminaliteit terecht. Agressie, conflicten, liegen, bedriegen, manipulatie en illegale praktijken komen veelvuldig voor. Vaak zijn de problemen al in de kindertijd begonnen en worden ze steeds heftiger, wat een grote invloed kan hebben op familieleden en vrienden
Lees ook: Gaslighting: de manipulatietechniek van narcisten
Heb jij een antisociale persoonlijkheidsstoornis?
- Je vindt het moeilijk om je aan regels te houden.
- Je handelt vaak uit eigenbelang.
- Je kunt je niet inleven in de emoties en behoeftes van andere mensen.
- Je bent gewelddadig of agressief.
- Je brengt jezelf of anderen in de problemen door je roekeloze levensinstelling.
- Je kent geen schuldgevoel wanneer je iemand benadeelt.
- Je kunt de consequenties van jouw handelingen niet overzien.
Lees ook: Zo herken je een verborgen narcist
Wat kan je doen?
Heb je het vermoeden dat je een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt en wil je hier graag eens dieper naar kijken en er misschien iets mee doen? Dan heb je al een heel belangrijke en goede eerste stap gezet. Wil je ermee aan de slag? Dan wordt er meestal een vorm van gesprekstherapie aanbevolen. Lees er ook over. Door erover te lezen leer je meer over hoe je ermee kan omgaan. Daarnaast is het belangrijk dat jouw partner, vrienden, familie... weten dat je deze aandoening hebt. Zij kunnen je hierin ondersteunen. Ook contact met lotgenoten kan prettig zijn om te leren van elkaars ervaringen en voorbeelden.
Lees ook: Omgaan met narcisme: enkele tips
Uit: Ziek van liefde van Vanessa Muyldermans
Aantal pagina’s: 291, prijs: € 24,99
Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.
Laatst bijgewerkt: maart 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.