Verrassende oorzaken van longschade

dossier

Longschade is een serieus gezondheidsprobleem dat door verschillende factoren kan worden veroorzaakt. Naast de bekende oorzaken zoals roken en luchtvervuiling, zijn er ook minder voor de hand liggende bronnen van longschade. We geven enkele voorbeelden.

Koken op gas

Het gebruik van gasfornuizen kan schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden produceren. Deze stoffen kunnen irritatie van de luchtwegen veroorzaken en bijdragen aan de ontwikkeling van longziekten. Het is belangrijk om tijdens het koken goed te ventileren om deze risico's te minimaliseren.

Lees ook: Is koken op inductie gevaarlijk?

Schoonmaakproducten

Getty_longen_rontgen_2024.jpg

© Getty Images

Veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen bevatten vluchtige organische stoffen (VOS) en andere chemicaliën die bij inademing longschade kunnen veroorzaken. Het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen of het goed ventileren van ruimtes tijdens het schoonmaken kan helpen om deze risico's te verminderen.

Lees ook: Ecologisch poetsen: deze natuurlijke schoonmaakproducten heb je sowieso in huis

Geurkaarsen en luchtverfrissers

Hoewel ze een aangename geur in huis brengen, kunnen geurkaarsen en luchtverfrissers schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uitstoten. Deze stoffen kunnen bij langdurige blootstelling bijdragen aan longschade. Het gebruik van natuurlijke alternatieven kan veiliger zijn.

Lees ook: Natuurlijke middeltjes voor een heerlijke geur in huis

Tapijt

Tapijt kan schimmel, uitwerpselen van insecten, huisstofmijt en giftige gassen vasthouden - en die kunnen allemaal schadelijk zijn voor je longen. Ze komen in de lucht terecht als je het tapijt stofzuigt of erop loopt. De chemicaliën die worden gebruikt om tapijt te maken en te leggen kunnen ook problemen veroorzaken. Overweeg om een houten vloer of een ander hard oppervlak te leggen. Of gebruik tapijten die je buitenshuis kunt schoonmaken. Stofzuig je tapijt drie keer per week en maak het elk jaar schoon met stoom.

Lees ook: Mag je voedsel dat op de (keuken)vloer gevallen is nog opeten?

Luchtbevochtigers

Er kan een schimmel in je luchtbevochtiger groeien en zo in de lucht worden geblazen. Hetzelfde probleem kan zich ook voordoen in airconditioners en verwarmingssystemen. Je longen ontwikkelen een allergie voor de schimmel en raken ontstoken. Reinig en onderhoud je verwarmings- en koelsysteem om problemen te voorkomen.

Lees ook: Is het gebruik van een luchtbevochtiger gezond?

Hobby's

Activiteiten zoals houtbewerking, schilderen en modelbouw kunnen fijnstof en schadelijke dampen produceren. Het dragen van beschermende uitrusting en zorgen voor voldoende ventilatie zijn essentiële stappen om longschade te voorkomen.

Schimmel

Schimmel in huis, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders, kan sporen in de lucht verspreiden die de longen irriteren en schade veroorzaken. Het regelmatig schoonmaken en het verminderen van vochtigheid kunnen helpen om schimmelgroei te voorkomen.

Lees ook: Condens: is vocht in huis een gevaar voor de gezondheid?

Huisdieren

Dierlijke huidschilfers, speeksel en urine kunnen allergenen bevatten die astma en andere luchtwegproblemen verergeren. Regelmatige reiniging en het beperken van de toegang van huisdieren tot bepaalde delen van het huis kunnen de blootstelling verminderen.

Beroepsmatige blootstelling

Beroepen in de bouw, landbouw en industrie kunnen blootstelling aan schadelijke stoffen zoals asbest, pesticiden en chemische dampen met zich meebrengen. Mensen die als bakker werken, kunnen bijvoorbeeld door het inademen van meel vaker hoesten en hijgen en hebben meer ademnood dan anderen. Bakkersastma, heet dat. Na verloop van tijd kan het longaandoeningen zoals astma verergeren en je longen beschadigen. En het lijkt niet alleen de bakker te treffen, maar ook zijn familie, waarschijnlijk door het stof dat mee naar huis wordt genomen op kleding, huid en haar. Boerenlong is ook zo’n voorbeeld. Daarbij reageert je immuunsysteem op een schimmel die op graan, hooi of stro groeit en je longen ontsteken. Het is erger op melkveebedrijven, bij veearbeiders en op plaatsen waar het nat is tijdens de oogst. Het beste wat je kunt doen is weggaan van de schimmel die het veroorzaakt. Uiteindelijk kun je er minder gevoelig voor worden. Sommige medicijnen kunnen je allergische reactie verminderen.

Lees ook: Heeft mijn kind astma?

Airbags

Een witte, geurloze chemische stof genaamd natriumazide helpt om airbags naar voren te duwen om je te beschermen bij een auto-ongeluk. Hierdoor ontstaat een fijn poeder dat astma en andere ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Hoge concentraties kunnen ervoor zorgen dat je longen zich vullen met vloeistof. Het kan ook de wanden van je longen irriteren en ontsteken. Praat meteen met je arts als je longproblemen krijgt nadat een airbag is geopend.

Vuurwerk

De kleur van vuurwerk wordt veroorzaakt door verschillende stukjes metaal die een fijn poeder in de lucht laten exploderen. Dit kan astma en andere long- en hartproblemen veroorzaken of verergeren als je het inademt. Speel op veilig tijdens een vuurwerkshow door uit de buurt te blijven van rondvliegende rook. Je kunt ook een ademmasker gebruiken dat deeltjes filtert.

Radon

Radon is een radioactief gas dat van nature in de bodem voorkomt en via scheuren en gaten in gebouwen kan binnendringen. Het inademen van radon kan leiden is een belangrijke oorzaak van longkanker bij niet-rokers. 

Het is duidelijk dat er veel factoren zijn die bijdragen aan longschade die niet altijd voor de hand liggen. Door bewust te zijn van deze verrassende oorzaken en preventieve maatregelen te nemen, kunnen we onze longgezondheid beter beschermen.
 

Lees ook: Open haard, houtkachel en pellets schadelijk voor de gezondheid?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram