Wereld Tuberculosedag

nieuws

Tuberculose is niet verdwenen. in 2017 werden in ons land 972 nieuwe gevallen van tuberculose gemeld. De incidentie, het aantal zieken per 100.000 inwoners, is daarmee 8,6. Dit is hoger dan in de buurlanden, bijvoorbeeld Nederland (4,6), Frankrijk (7,7) en Duitsland (6,6). Sinds de jaren 90 daalt de incidentie minder dan verwacht: de geobserveerde waarden liggen hoger dan de voorspelde waarden. De laatste jaren stagneert de incidentie rond 9 per 100.000 inwoners. 

• Bij Belgen bedraagt de incidentie 4,7 per 100.000 inwoners, bij niet-Belgen, vooral bij mensen uit landen uit Afrika, Azië en Oost-Europa waar nog veel tuberculose voorkomt, ligt dit 8 keer hoger (38 per 100.000). 

• Tuberculose komt vaker voor in de grote steden omdat men daar een hogere concentratie vindt van risicopersonen (kansarmen, daklozen en mensen uit landen met veel tuberculose). Zo bedraagt de incidentie in Brussel 27,8 per 100.000 (331 patiënten in 2017), in Antwerpen 20,9 109 patiënten), In Gent 8,5 (22 patiënten) , In Luik 20,7 (41 patiënten) en in Charleroi 15,9 (32 patiënten). 

Hoe wordt TBC overgebracht?

Tuberculose wordt gewoonlijk overgebracht via de lucht. Als iemand met besmettelijke longtuberculose hoest, niest, lacht, of zelfs praat komen bacteriën vrij in de lucht. Door het inademen hiervan kunnen andere personen geïnfecteerd worden. De bacteriën kunnen in kleine, donkere, afgesloten ruimtes enkele dagen in leven blijven. Een goede ventilatie en het binnenlaten van veel zonlicht (UV-stralen) zullen de bacteriën snel uit de lucht verwijderen. Besmetting in de open lucht is daarom onwaarschijnlijk.

Een goede hoesthygiëne verkleint de kans dat anderen besmet geraken. De zieke hoest met de hand voor de mond in een papieren zakdoek en wendt het gezicht af.
De bacteriën worden niet overgedragen via aanraking, seksueel contact, bloed, handdruk, zoen, gebruik van hetzelfde glas, bord of hetzelfde toilet.

Wanneer is een persoon met tuberculose besmettelijk?

Tuberculose kan alleen overgebracht worden door mensen die besmet zijn én die een actieve tuberculose hebben, die met andere woorden ziek zijn. 

In de meerderheid van de gevallen (90%) geeft een infectie geen ziekteverschijnselen. De bacteriën blijven latent of slapend aanwezig in de longen en er ontstaat een soort balans tussen de bacteriën en het eigen immuunsysteem. Het lichaam houdt de bacteriën onder controle. De persoon zelf merkt hier niets van en heeft dan ook geen klachten of symptomen. De tuberculinehuidtest zal dan positief zijn, maar de longfoto normaal. Vanaf dat moment spreken we van een latente tuberculose-infectie.

Iemand die besmet is maar niet ziek, kan nooit iemand anders besmetten.
Iemand met besmettelijke longtuberculose is na enkele weken correcte behandeling niet langer besmettelijk. De persoon is wel nog ziek en heeft nog een hele tijd medicatie en opvolging nodig, maar zolang de geneesmiddelen correct wordt ingenomen zal hij/zij niemand meer besmetten. 

Symptomen van tuberculose

De meest voorkomende klachten bij tuberculose zijn:
• een aanslepende hoest, vaak met fluimen
• verminderde eetlust
• gewichtsverlies
• pijn aan de borstkas
• (hoge) koorts
• nachtzweten
• vermoeidheid
Opgelet: deze klachten zijn weinig typisch en treden niet allemaal tegelijk op. Het is zelfs mogelijk dat iemand geen van deze klachten vertoont en toch tuberculose doormaakt.

TBC kan perfect genezen worden

Tuberculose kan volledig genezen worden met antibiotica. De behandeling moet gedurende minstens 6 maanden worden genomen en bestaat meestal uit 3 à 4 geneesmiddelen (tuberculostatica). Wanneer de bacteriën ongevoelig blijken te zijn voor één (of meer) van de gebruikelijke tuberculostatica, kan de arts besluiten de behandeling voort te zetten met een aangepast behandelingsschema.

Belangrijk is alle voorgeschreven geneesmiddelen regelmatig en steeds op hetzelfde tijdstip in te nemen en de behandeling niet voortijdig af te breken. Zoniet kan de ziekte terugkomen en bestaat het risico dat het nu om een veel moeilijker te behandelen vorm gaat (omdat de bacteriën dan ongevoelig zijn geworden voor bepaalde antibiotica: ‘resistentie’).

Meer info:

www.vrgt.be
www.zorg-en-gezondheid.be 



Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram