Negen tips voor een voedselveilige picknick
nieuws
Grosso modo gelden voor een picknick dezelfde regels als voor een maaltijd thuis, al zijn er in openlucht wel een aantal dingen die bijzondere aandacht vereisen.
1. Wat neemt u beter niet mee?
Kies geen producten met rauw(e) vlees, vis, kip of eieren. Bijvoorbeeld filet americain of zelfgemaakte mayonaise zijn risicovolle producten.
2. Wat zijn wel veilige producten?
Kies voor producten die langer houdbaar zijn buiten de koeling. Onbewerkt fruit, koude quiche en brood zijn bijvoorbeeld lekkere én veilige producten.
3. Bereid en bewaar de gerechten in de beste hygiënische omstandigheden.
Hoe minder kiemen op voorhand in het voedsel terechtkomen, hoe kleiner de kans op bederf
• Als u slaatjes, pasta’s, vleesbereidingen, quiche, desserts enz. op voorhand klaarmaakt, stop ze dan direct in de koelkast. Zo krijgen bacteriën alvast geen kans om zich al voor het vertrek te beginnen vermenigvuldigen.
• Haal de gerechten pas vlak voor uw vertrek uit de koelkast en plaats ze in een koelbox.
• Ook boterhambeleg zoals kaas, charcuterie, hardgekookte eitjes, kant-en-klare vlees- of vissalades horen zolang mogelijk in de koelkast te blijven en worden het best pas vlak voor het vertrek in de koelbox geplaatst.
• Beleg zoals hesp, paté, filet américain, tonijn- of kipsalade, rauwe groenten, … moeten bij de geschikte temperatuur (max. 4°C) bewaard worden. Rauw gehakt vlees en gerookte vis moeten ook bij max. 4°C bewaard worden; charcuterie, verse kaas, hardgekookte eieren en rauwkost bij max. 7°C.
• Zorg dat bereide producten goed gegaard zijn.
• Gooi producten die u normaal gesproken in de koelkast bewaart, weg als deze langer dan twee uur ongekoeld zijn bewaard.
• Was thuis de groente en fruit grondig onder
stromend water, zeker als u ze rauw eet.
4. Vervoer alle producten en gerei hygiënisch
• Neem het eten mee in schone bakjes, en zorg voor schone borden en bestek.
• Zorg dat alle gerechten zijn verpakt in goed afgesloten bakjes.
5. Gebruik een koeltas of koelbox.
Gebruik een koeltas om gekoelde producten mee te nemen naar de picknickplek. Dit geldt zeker voor het beleg, bereide gerechten, melkdrankjes en –desserts.
• Neem een koelbox met voldoende koelelementen.
• Voor drank neemt u best een aparte koelbox mee omdat u die meer opent dan die voor voeding, zo behoudt de koelbox beter zijn temperatuur.
• Bij een “klassieke” koelbox of koeltas zet u de gerechten onderaan en plaatst u de koelelementen er bovenop. Koude lucht is immers zwaarder dan warme en zo zakt de koelte letterlijk naar beneden.
• Elektrische modellen zet u best een tijdje op voorhand aan zodat het van binnen goed fris is.
• Zet het deksel er onmiddellijk na het vullen op.
• Zet de koelbox in de schaduw, leg er eventueel nog een dekentje met een bleke kleur bovenop.
• Probeer tot voor het moment van de maaltijd de koelbox zoveel mogelijk gesloten te houden, zeker bij erg warm weer.
• Een koelbox die uren in de blakende zon staat, bijvoorbeeld op de achterbank van een wagen, houdt het niet lang koel.
Best in de koffer van de auto plaatsen dus.
6. Was uw handen voordat u gaat eten.
Is er geen stromend water? Neem een flesje desinfecterende handgel of doekjes.
7. Zorg voor een nette picknickplek.
Picknicktafels zijn dikwijls niet al te proper, zelfs als dit op het eerste gezicht niet opvalt. Met een tafellakentje is dit zo opgelost... Dit geldt zeker als je gewoon in het gras gaat zitten.
8. Hou voedsel zoveel mogelijk afgedekt om het te beschermen tegen insecten en ander ongedierte (die ook bacteriën kunnen overbrengen). Laat dus geen potjes confituur, mayonaise of vleessla langer dan nodig open staan.
9. Laat bederfbare voedingsmiddelen niet langer dan één tot twee uur ongekoeld buiten staan.
Bronnen
www.afsca.be/dagelijksleven/picknick/picknickveilig
www.voedingscentrum.nl