Tips voor een voedselveilige picknick
dossier Picknick-tijd! Trek je een dagje de natuur in? Of stop je ergens langs de kant van de weg, op een rustig plekje, als je op reis bent? Best gezellig, eten in de buitenlucht! Maar hou het vooral ook voedselveilig. Eén ding hebben al deze verschillende soorten picknick immers gemeen: meestal verloopt er flink wat tijd tussen het moment waarop je het voedsel klaarmaakt en de maaltijd zelf, en dan zijn zeker bij warm weer een aantal voorzorgen op hun plaats.
Het begint thuis
• Als je slaatjes, pasta’s, vleesbereidingen, desserts enz. op voorhand klaarmaakt, stop ze dan direct in de koelkast. Zo krijgen bacteriën alvast geen kans om zich al voor het vertrek te beginnen vermenigvuldigen.
En haal de gerechten er pas vlak voor je vertrek uit en plaats ze in een koelbox.
• Bereid de gerechten in de beste hygiënische omstandigheden:
proper keukengerei, handen wassen, kruisbesmetting vermijden. Hoe minder kiemen op voorhand in het voedsel terechtkomen, hoe kleiner de kans op bederf...
Lees ook: Hou je keuken veilig
• Ook gewoon boterham-beleg zoals kaas, charcuterie, hardgekookte eitjes, kant-en-klare vlees- of vissalades horen zolang mogelijk in de koelkast te blijven en worden best pas vlak voor je vertrek in de koelbox geplaatst.
• Hoe laad je je koelbox? Bij een “klassieke” koelbox of koeltas zet je de gerechten onderaan en plaats je de (meestal blauwe) koelelementen er bovenop. Koude lucht is immers zwaarder dan warme en zo zakt de koelte letterlijk naar beneden. Elektrische modellen zet je best een tijdje op voorhand aan zodat het vanbinnen goed fris is. En na het vullen onmiddellijk het deksel erop!
Onderweg
Probeer tot voor het moment van de maaltijd de koelbox zoveel mogelijk gesloten te houden, zeker bij erg warm weer. En een koelbox die uren in de blakende zon staat, bijvoorbeeld op de achterbank van een wagen, houdt het niet lang koel.
Best in de koffer van de auto plaatsen dus.
Aan tafel! Hou het hygiënisch.
een maaltijd thuis, al zijn er in openlucht wel een aantal dingen die bijzondere aandacht vereisen.
• Picknicktafels zijn dikwijls niet al te proper, zelfs als dit op het eerste gezicht niet opvalt. Met een tafellakentje is dit zo opgelost... Dit geldt zeker als je gewoon in het gras gaat zitten.
• Handen wassen voor het eten blijft belangrijk, al is dit onderweg niet altijd mogelijk natuurlijk. Aseptische doekjes kunnen in dat geval een uitweg bieden.
• Hou voedsel zoveel mogelijk afgedekt om het te beschermen tegen insecten en ander ongedierte (die ook bacteriën kunnen overbrengen). Laat dus geen potjes confituur, mayonaise of vleessla langer dan nodig open staan.
• Hou het netjes. Ook degenen die ná jou toekomen hebben graag een propere—en hygiënische—picknickplaats.
Afval gaat de vuilnisbak in, of als die niet voorhanden is, in een plastic zak tot aan de eerstvolgende vuilnisbak die je egenkomt (of in het slechtste geval mee terug naar huis)...
Overschot?
Vaak wordt gezegd dat als er na de maaltijd niets meer overblijft, je te weinig hebt klaargemaakt...
Maar voor een picknick is het misschien toch geen slecht idee om niet àl te véél te veel mee te nemen. Zelfs in een koelbox blijven de bewaartemperaturen niet lang optimaal en bij erg warm weer gebruik je de restjes van je picknick straks als je thuiskomt beter niet meer... Wil je dit toch, stop ze dan direct na thuiskomst in de frigo.
Te voet of met de fiets
Bij een voet- of fetstocht is zo’n zware koelbox meezeulen een
beetje moeilijk… Neem dan ook best voedingswaren mee die niet
te gemakkelijk bederven. Dus beter (harde) kaas of confituur
als boterhambeleg dan vlees- of vissalade. En liever een appel als dessert dan een potje tiramisu...
Lees ook: Een gezonde picknick