Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Waarom we ’s avonds meer eten

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Trek je tijdens een televisieavond meermaals je koelkast open op zoek naar een snack? Het is allemaal de schuld van je brein. Kleinschalig Amerikaans onderzoek, verschenen in het vakblad Brain Imaging and Behaviour, wijst uit dat er ’s avonds minder hersenactiviteit is waardoor we ons minder snel verzadigd voelen en dus meer honger hebben.

Een team wetenschappers aan de Brigham Young University heeft ontdekt dat eten ons ’s avonds minder snel dan overdag een verzadigd gevoel bezorgt. Daarom is het mogelijk dat we aan het einde van de dag meer eten.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op tests met een MRI-scanner. Een groep studenten werd uitgenodigd om in de scanner te liggen op verschillende tijdstippen: een keer ’s morgens en een keer ’s avonds. Elk individu kreeg tijdens de test gedetailleerde foto’s van calorierijke en minder calorierijke lekkernijen te zien. Het toestel registreerde hoe het brein reageerde op de beelden.

En wat blijkt? De reactie van onze hersenen op voedsel is verschillend doorheen de dag. De proefpersonen die ’s avonds foto’s zagen van calorierijke snacks, vertoonden minder hersenactiviteit dan overdag. Volgens hoofdonderzoeker Travis Masterson wordt het beloningscentrum in het brein trager geactiveerd, wat kan verklaren waarom we meer eten nodig hebben om ons gelukkig en ‘vol’ te voelen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150507_01668727


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram