- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- dossierTekort aan foliumzuur: symptomen en gevolgen
- dossierSymptomen teelbalkanker: check jezelf
- nieuwsSinutab en Fucidin op voorschrift: wat zijn de gevaren van pseudo-efedrine en fusidinezuur?
- dossier10 mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik
Voorzichtig met antibraakmiddelen met metoclopramide
nieuws
Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van het Europees Geneesmiddelenbureau heeft nieuwe richtlijnen opgesteld in verband met het gebruik van antibraakmiddelen op basis van metoclopramide.
In België gaat het om volgende geneesmiddelen: PRIMPERAN, DIBERTIL, METOCLOPRAMIDE COX, METOCLOPRAMIDE EG, MIGPRIV.
Deze geneesmiddelen worden onder meer gebruikt tegen misselijkheid en braken (bijvoorbeeld na een behandeling met chemotherapie of radiotherapie, na een chirurgische ingreep, of bij migraine) en gastro-intestinale motiliteit aandoeningen (situaties waarin de normale doorgang van voedsel door de darmen wordt vertraagd). Het wordt toegediend via injectie, via de mond, of als zetpillen.
Van metoclopramide is bekend dat het soms kan leiden tot korte-termijn bijwerkingen op het zenuwstelsel die tot onbedoelde bewegingen zoals samentrekkingen en nerveuze tics kunnen leiden. Ze komen vaker voor bij kinderen en jongeren, evenals bij hoge dosissen. Andere neurologische bijwerkingen kunnen optreden wanneer metoclopramide gedurende langere tijd wordt gebruikt. Ze komen vaker voor bij ouderen.
Volgens de nieuwe richtlijnen gelden volgende beperkingen voor deze geneesmiddelen:
• ze mogen alleen worden voorgeschreven voor een gebruik gedurende een korte termijn (tot 5 dagen);
• ze mogen niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 1 jaar oud;
• bij kinderen ouder dan 1 jaar mogen ze alleen gebruikt worden als een tweede keuze behandeling (nadat men andere behandelingen heeft overwogen of geprobeerd) voor de preventie van misselijkheid en overgeven na chemotherapie en voor de behandeling van post-operatieve misselijkheid en braken;
• bij volwassenen kunnen ze worden gebruikt voor de preventie en behandeling van misselijkheid en braken vooral na chemotherapie, radiotherapie of na een chirurgische ingreep en in het kader van migraine;
• de maximaal aanbevolen dosis bij volwassenen (10 mg 3 keer per dag) en bij kinderen (0,1 tot 0,15 mg per kg lichaamsgewicht, tot driemaal daags) moet beperkt worden en formulaties met hogere doseringen moeten uit de handel genomen worden.
• In geval van langdurige behandeling wegen de voordelen van dit geneesmiddel niet op tegen de risico’s op bijwerkingen. Daarom mag het niet meer worden gebruikt om aandoeningen zoals indigestie, brandend maagzuur en zure reflux, of chronische (langdurige) aandoeningen te behandelen.
• Als u metoclopramide neemt (vooral voor langdurige behandeling) moet u uw behandeling laten herbeoordelen door uw arts tijdens uw volgende routineafspraak. In sommige gevallen kan een andere behandeling worden aanbevolen.