Bisfosfonaten verhogen misschien kans op slokdarmkanker
nieuws
De Amerikaanse geneesmiddelenbewaking waarschuwde er vorig jaar voor dat bisfosfonaten mogelijk de kans op slokdarmkanker zouden verhogen. Bisfosfonaten zijn een groep van geneesmiddelen die de botafbraak afremmen en die ondermeer gebruikt worden bij het voorkomen en behandelen van osteoporose, zowel bij mannen als vrouwen. Het zijn veelgebruikte geneesmiddelen: in Groot-Brittannië zou 10% van de vrouwen boven 70 jaar een bisfosfonaat slikken.
Recent verschenen twee studies in gezaghebbende medische tijdschriften, het Journal of the American Medical Association en het British Medical Journal: volgens de ene studie bestaat er geen enkel verband tussen bisfosfonaten en slokdarmkanker, volgens de andere is er wel degelijk sprake van een verhoogd risico. Het merkwaardige is dat beide studies zich baseren op dezelfde groep patiënten. Het onderzoek dat geen verband aantrof, liep over 4,5 jaar, terwijl het onderzoek dat wél een verband aantoonde betrekking had op gegevens over een periode van 7,5 jaar.
Volgens dat laatste onderzoek zou het risico op slokdarmkanker verdubbelen bij mensen die 3-5 jaar lang bisfosfonaten nemen: van een kans van 1 op 1000 naar 2 op 1000.
In een begeleidend commentaar in het British Medical Journal wordt aangestipt dat op basis van de huidige studies nog niet afdoende bewezen is dat bisfosfonaten de kans op slokdarmkanker verhogen, maar dat alleszins voorzichtigheid geboden is en dat mensen die deze geneesmiddelen nemen goed moeten opgevolgd worden. Om slokdarmletsels bij inname via de mond te vermijden, wordt alleszins aangeraden om de tabletten in te nemen met minstens 100 ml (niet bruisend) water, best 1 uur of tot na de inname van voedsel te wachten alvorens te gaan liggen, en te vermijden om de tabletten op te zuigen of stuk te bijten.