Namaakgeneesmiddelen: niet werkzaam, wel schadelijk
nieuws
In 2013 werden in de EU 10 miljoen namaakgeneesmiddelen in beslag genomen. In ons land onderschepte het FAGG in 2014 3.781 postpakketten met illegale medicijnen, tegenover 1.989 in 2013. Een stijging die zich bovendien verderzet in 2015: In 2015 heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) al 60% meer postpakketten met illegale geneesmiddelen onderschept dan in dezelfde periode vorig jaar.
Ondanks de grote risico’s van namaakgeneesmiddelen kopen Belgen dus steeds meer illegale medicijnen op het internet. Het gaat ook niet langer enkel en alleen om de ‘klassieke’ erectiepillen of hormonen voor bodybuilders. Belgen bestellen een steeds breder gamma aan geneesmiddelen via het internet, ook antibiotica en pijnstillers. Daarom nam de Europese Commissie een aantal maatregelen, waaronder een logo voor veilige online apotheken dat sinds 1 juli 2015 van kracht is.
Gezondheidsrisico’s
De risico’s van namaakgeneesmiddelen zijn niet min. Ofwel bevatten ze bv. niet het actieve ingrediënt dat een goede werkzaamheid garandeert, ofwel klopt de dosis niet. Daarnaast kunnen er ook gevaarlijke stoffen aan de medicijnen worden toegevoegd. Geneesmiddelen buiten het legale circuit zijn ook niet gecontroleerd door de bevoegde instanties en bieden dus geen enkele garantie op vlak van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid. Bovendien ontbreekt ook de controle van een arts en het advies van de apotheker. Namaakgeneesmiddelen zijn dus niet alleen niet werkzaam, maar kunnen ook ronduit schadelijk of zelfs dodelijk zijn.
Hoe werkt het logo?
Sinds 1 juli 2015 is elke vergunde apotheek in de EU verplicht om het logo met het witte kruis op een groene achtergrond op zijn website te plaatsen. Als u online geneesmiddelen wil kopen, klikt u best op het Europese logo. Als u op het logo klikt, wordt u doorverwezen naar een lijst met veilige apotheken die op een legitieme manier online geneesmiddelen aanbieden. Als de apotheek op de lijst staat, kunt u met een gerust gemoed verdergaan met je aankoop. Prijkt de apotheek niet op de lijst? Voer de aankoop dan niet uit en ga op zoek naar een apotheek die er wel op staat.
Voorschriftgeneesmiddelen
De aankoop en verkoop van medicijnen op voorschrift via internet is verboden in België. Er zijn echter veel buitenlandse websites, die soms zelfs de extensie .be gebruiken, die via dit kanaal dergelijke producten verspreiden, of erger nog, vervalste geneesmiddelen aanbieden die zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Één ding is zeker: als een website medicijnen op voorschrift aanbiedt, is deze niet Belgisch.