Reisapotheek onmisbaar voor meer dan 1 op 2 Belgen
nieuws
55% van de Belgische vakantiegangers vertrekt nooit zonder een reisapotheek in de bagage, terwijl 18% daarentegen dit zelden tot nooit meeneemt. Maar slechts 1 op 2 Belgen controleert die reisapotheek ook daadwerkelijk bij elke reis. Dat blijkt uit een enquête van Sanofi op de luchthaven van Zaventem.
In de concrete samenstelling van de reisapotheek staan producten voor de huid (zoals zonnecrème, zonnebrandolie, aftersun, enz.) met stip voorop, gevolgd door producten tegen koorts en pijn, tegen diarree, ter verzorging van wonden (zoals pleisters, ontsmetting, enz.) en tegen insectenbeten. Voor 51% van de reizigers komt de reisapotheek ook meestal tot altijd effectief van pas.
De top drie van ‘werden het meest gebruikt’ zet eveneens huidgerelateerde producten ruimschoots op kop, gevolgd door diarreeremmers en producten tegen insectenbeten.
Bij het maken van een reisapotheek baseert de gemiddelde Belg zich op voorbije reiservaringen (72%) en/of het advies van familie, vrienden of kennissen (25%). Jongeren onder de 25 jaar hechten meer belang aan deze laatste (31%). Als informatiebron spelen eveneens de apotheker en huisarts een prominente rol met respectievelijk 23% en 21%.
Elke reis de vervaldatum van de producten controleren en de reisapotheek indien nodig vernieuwen, gebeurt bij slechts 53% van de Belgische vakantiegangers. Bij jongeren (< 25 jaar) daalt dat tot 46% en van alle respondenten doet 12% dit zelfs zelden tot nooit.
Gezinnen met kinderen wijken deels af van de norm. Zo neemt 65% altijd een reisapotheek mee (tegenover 55% gemiddeld); bij 59% komt die meestal tot altijd van pas (tegenover 51% gemiddeld); 63% controleert en vernieuwt elke reis de reisapotheek (tegenover 53% gemiddeld) en ze gebruiken meer wondverzorgende en koortswerende producten.