Amenorroe: waarom geen menstruatie?

In dit artikel
Amenorroe: waarom geen menstruatie?

dossier

Amenorroe of amenorrhea treedt op wanneer je je maandelijkse menstruatie mist. Het is normaal dat je niet menstrueert tijdens de zwangerschap of na de menopauze. Maar als je menstruatie uitblijft op andere momenten, kan dit een symptoom zijn van een onderliggend medisch probleem.

Lees ook: Vrouwelijke cyclus: 9 handige apps

Lees ook: Bloedverlies tijdens menstruatie: wat is 'normaal'?

Primaire en secundaire amenorroe

Getty_menstruatie_zwanger_2024.jpg

© Getty Images

Mensen die op hun zestiende nog niet ongesteld zijn geworden, hebben primaire amenorroe. Bij primaire amenorroe functioneren de eierstokken vaak niet goed door een aangeboren afwijking, bijvoorbeeld ter hoogte van de baarmoeder, eileiders of eierstokken, door een probleem in de hersenen, in de werking van het lichaam (zoals te traag werkende schildklier of onbehandelde glutenintolerantie) of doordat je te hard hebt gevast (anorexia) of te veel hebt gesport. Ook hormonale stoornissen (zoals PCOS), chromosomale afwijkingen of overgewicht kunnen een oorzaak zijn.

Als je drie opeenvolgende maanden geen menstruatie hebt nadat je de negen maanden ervoor regelmatige cycli had, heb je misschien secundaire amenorroe. Dit type amenorroe komt vaker voor. Mogelijke oorzaken zijn zwangerschap, de menopauze, hormonale problemen in de hersenen of ter hoogte van schildklier of eierstokken. Ook bepaalde medicatie en ziekten, vroegeren behandeling van kanker, ernstig overgewicht of vermagering, overmatig sporten en stress kunnen aan de basis liggen.

Lees ook: Hoe weet ik of ik baarmoederfibromen of endometriose heb?

Diagnose

De meeste vrouwen worden vanzelf weer ongesteld, vaak binnen enkele maanden. Als dit niet zo is, maak dan een afspraak met je huisarts.
Je arts zal je bevragen en bloed nemen om een zwangerschap uit te sluiten en hormonale problemen op te sporen. Afhankelijk van de uitslag kan de arts een hormonenkuur geven. Hij of zij zal je eventueel ook doorverwijzen naar een specialist (gynaecoloog of endocrinoloog) voor verder onderzoek.

Lees ook: PCOS: Een belangrijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid

Wat kan je doen?

  • Als je niet ongesteld wordt, en je zou zwanger kunnen zijn, neem dan een zwangerschapstest af.
  • Als je veel stress hebt, probeer dan na te gaan hoe dit komt. Ervaar je spanning thuis of op je werk? Word je overbevraagd? Praat erover met je omgeving en probeer tot een oplossing te komen. Licht eventueel ook je huisarts in.  
  • Soms krijg je amenorroe door te veel te sporten. Het kan op zich geen kwaad dat je menstruatie uitblijft door intensief te sporten. Maar als je het vervelend vindt, is het een oplossing om minder vaak en minder zwaar te sporten. Dan komt de menstruatie gewoonlijk vanzelf weer op gang.
  • Bij personen die erg mager zijn of problemen hebben met eten, kan de menstruatie soms uitblijven. Probeer de onderliggende reden van je eetproblemen te achterhalen en praat erover met je arts. Bij een gezond gewicht en een gezond dieet zal ook de menstruatie normaliseren.
  • Sommige medicijnen die men bijvoorbeeld geeft bij een depressie of psychose, hebben amenorroe als neveneffect. Je hoeft niet per se met de medicatie te stoppen, maar bespreek met je arts of er eventueel alternatieven zijn.

Lees ook: Heel wat vrouwen hebben niet zo'n vruchtbare cyclus als ze zelf vermoeden.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram